Maróthy Szilvia

Digitális bölcsészet

A szövegtől az adatig


Digitális bölcsészet

A szövegtől az adatig
Maróthy Szilvia

Digitális bölcsészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 578 1


A kiadvány regisztráció nélkül szabadon elérhető.

A bölcsészettudományi kutatások a számítógép megjelenésével erős impulzusokat kaptak, melyek változásra, módszereinek kritikai megközelítésére ösztönözték. A betekintés vezérfonala az a fokozatosan bekövetkezett változás, mely során a kutatók hagyományközpontú gondolkodását az adatközpontú, formálisabb gondolkodás váltotta fel, egészítette ki. A szerző a kötetben azt képviseli, hogy a számítógép bevonása a kutatásba a legjobb, ami a bölcsészettudományokkal történhetett. Nemcsak azért, mert rengeteg új lehetőséget nyit meg, hanem azért is, mert a korábbi kutatásokat, módszertanokat, végső soron az egyes tudományágak határait kérdőjelezi meg.

A kötetet azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a bölcsészettudományi kutatások új irányai és régi problémái iránt. Azoknak, akik szerint a humán tudományok távol állnak a számítógépes, matematikai megközelítésektől és azoknak, akik szerint mindig is közel álltak hozzá.

Maróthy Szilvia irodalomtörténész, kutatási területe a reneszánsz és barokk irodalom, valamint a számítógépes filológia. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont fiatal kutatója, a Digitális Bölcsészet folyóirat alapító tagja, felelős szerkesztője.

Hivatkozás: https://mersz.hu/marothy-a-szovegtol-az-adatig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave