Aczél Petra – Veszelszki Ágnes: Deepfake: a valótlan valóság

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Német G. Dániel

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

PhD-hallgató

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Eötvös Loránd Tudományegyetem Interdiszciplináris Szociológiai Doktori Iskola
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.185.2024.6.13
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Ma, a 21. század első negyedéhez közeledve, gyorsabban változnak mindennapjaink, mint valaha az emberiség történetében. Ez javarészt a digitális technológiák exponenciális fejlődésének és könnyű összekapcsolhatóságának köszönhető. A kibertér nemcsak társadalmi és médiakommunikációs paradigma, hanem piaci is: digitális innovációi villámgyorsan válhatnak teóriából az átlag internetezők számára is könnyedén hozzáférhető algoritmusokká és applikációkká, azaz hétköznapi eszközökké.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Számos párhuzamosan fejlődő technológiai toposz közül a deepfake az egyik legkönnyebben megfogható: jó eséllyel már mindannyian találkoztunk vele. Ellenkező esetben is könnyű azonnal illusztrálni, hiszen elég, ha egy tetszőleges videómegosztó oldalon a keresőbe írjuk a varázsszót.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A Deepfake: a valótlan valóság a Gondolat Kiadó médiatudományi sorozatában megjelent legújabb kötet, mely Aczél Petra és Veszelszki Ágnes szerkesztésében tizennégy elismert hazai kutató és gondolkodó tanulmányán keresztül járja körül a technológia különböző vetületeit. A deepfake mesterséges médiatermék. Szintetikus, digitális tartalom: képek, videók és hangok, melyeket gyorsan tanuló mesterséges intelligencia (MI) modellek állítanak elő azzal a céllal, hogy a valóságnak vagy az egyéb tervezői kívánalmaknak leginkább megfeleljenek. Amilyen egyszerű megérteni magát a fogalmat, annyira nehéz felmérni, milyen komplex társadalmi, politikai, gazdasági és pszichológiai következményei vannak és lehetnek egy olyan technológiának, amely már ma is képes arra, hogy teljesen hitelesnek és valóságosnak tűnő audiovizuális tartalmat állítson elő, szinte bárki által, aki csak szeretné.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A Deepfake: a valótlan valóság hiánypótló magyar nyelvű kiadvány, hiszen egy olyan elemét segít életünknek értelmezni, amely jelen időben formálja valóságunk alapfogalmait. Hogy változik a bizalom, a hitelesség és maga a valóság fogalma abban a korban, amikor nemcsak létező dolgok válhatnak tökéletes virtuális másolatukká, de virtuális dolgok is ugyanilyen könnyen válhatnak létezővé – egyéni és kollektív tudatunk illúziójaként?

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A kiadvány öt fejezetre tagolja a tanulmányokat, melyek a téma komplexitásából és interdiszciplinaritásából fakadóan többször átfedik, sokszor viszont nem várt helyeken egészítik ki egymást. Az első fejezet a Kommunikáció, amely a kiadvány társszerkesztőjének keretező írásával kezdődik. Veszelszki Ágnes nyelvész, közgazdász és kommunikációkutató átfogó tanulmánya iránytűként szolgálhat az olvasónak a deepfake jelenség mentális térképének felrajzolásához. Ezt követi szerkesztőtársa, Aczél Petra nyelvész, retorikus és kommunikációkutató tanulmánya, aki a deepfake mint hazug üzenet interakciós jóváhagyását elemzi. Az első részt Mezriczky Marcell kutatása zárja, aki a deepfake médiareprezentációját vizsgálta az elmúlt fél évtized alatt a hazai médiában.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A második fejezet címe az IT és kiberbiztonság, amely a deepfake technológia jelenébe és jövőjébe kalauzolja az olvasókat. Keleti Arthur, kibertitok-jövőkutató tanulmányában a deepfake hatásait vizsgálja a hitelességre és a bizalomra, illetve az ezekhez kapcsolódó kiberbiztonsági kockázatokat járja körül. Szabados Levente programozó, nyelvtechnológus, buddhista teológus a deepfake technológia múltját és közeli jövőjének várható alakulását mutatja be. A második fejezet zárásaként Krasznay Csaba kiberbiztonsági kutató foglalja össze a deepfake technológia jelenlegi felhasználási módjait a kiberkémkedésben, kiberbűnözésben és az orosz–ukrán háború digitális színterén.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A kötet harmadik része a deepfake technológia jogi vetületeit vázolja fel, három jogász-kutató tanulmánya segítségével. Elsőként Lendvai Gergely Ferenc írását olvashatjuk a deepfake és a szólásszabadság, illetve a véleménynyilvánítás viszonyulásairól, aktuális nemzetközi jogi gyakorlatokkal illusztrálva ezeket. Őt követi Eszter Dániel értekezése, amelyben a deepfake szövevényes kapcsolatait vizsgálja a személyes adatokkal és személyes adatvédelemmel. A kiadvány jogi szekcióját Miklós Gellért összefoglalója zárja a deepfake technológiához kapcsolódó európai szabályozási keretek bemutatásával.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az influenszerek (vélhetően digitális befolyásuk révén) szerezték meg a negyedik fejezetcímet. Ebben a részben a tartalomgyártó és ismertségipar vonatkozásában mutatja be három tanulmány a deepfake technológia lehetőségeit és jelenlegi trendjeit. Gocsál Ákos nyelvkutató tanulmánya a deepfake audio részére fókuszál, hogyan változtatja a manipulált beszéd az üzenet és a médium hitelességét? Ezt követi Guld Ádám médiakutató összefoglalója a szintetikus-digitális influenszerek különös világáról, amelyről a Black Mirror disztópikus science fiction sorozat második évadának Waldo Moment című epizódja is görbe tükröt tart. Végezetül Horváth Evelin szociológus írását olvashatjuk a deepfake szépségideálra és önképünkre gyakorolt hatásairól.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A kiadvány ötödik fejezete a deepfake pszichológiai és pedagógiai vetületeinek bemutatásával zárja a témát. Tari Annamária pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus értekezése a valóságérzékelés változásairól a képmanipuláció hatására akár tetőzheti is a deepfake témakör komplexitásának szubjektív érzetét. A kötet utolsó tanulmánya Kárpáti Andrea vizuáliskommunikáció-kutató írása a deepfake oktatási hatásairól, elültetve a kollektív kihívás gondolatát fejünkben: hogyan lehet nevelni és oktatni a jövő nemzedékeit a posztigazság világában?

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A tanulmánykötet olvasása közben egy ismert mém képe járt a fejemben, amelyen emberek egy csoportja bekötött szemmel tapogat egy elefántot a szoba közepén. Együtt igyekeznek az általuk ismeretlen objektum mibenlétének titkait felfedni. Az aktuális kiberhelyzet, megítélésem szerint, még cifrább, mert mindannyian (internethasználók) ugyanabban a csarnokban vagyunk, ahol rengeteg az elefánt, amelyek nagyon gyorsan mozognak. Ilyen helyzetben érthető és lehetséges válaszreakció a szimbolikus, a struccokra jellemző magatartás. A másik opció, hogy számunkra hiteles információforrásokból tájékozódunk és tanulunk, annak érdekében, hogy jobban megismerjük saját környezetünk jelen lévő kiberszociális kontextusait. A Deepfake: a valótlan valóság kiadvány – imo (in my opinion) egy kiváló lehetőség erre.
 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Aczél Petra – Veszelszki Ágnes: Deepfake: a valótlan valóság. Budapest: Gondolat Kiadói Kör Kft., 2023, 284 o.
 
 
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave