Megemlékezés Aradon az Eötvös 175 rendezvénysorozat keretében

Summary of the Eötvös 175 Commemoration in Arad

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Ormos Pál

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

az MTA rendes tagja, kutatóprofesszor, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Szeged

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.185.2024.3.7
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Eötvös Loránd munkásságában fontos mérföldkövet képvisel Arad városa. A város közelében 1906-ban végzett vizsgálatok vezető külföldi tudósok általi megtekintése nagyban hozzájárult az Eötvös-inga néven ismertté vált műszerének elfogadottságához, terepen végzett mérésekben demonstrálván rendkívüli érzékenységét. Az Eötvös-ingával végzett mérések a megelőző évszázad utolsó évtizedében már eredményesen folytak, mégis – éppen a rendkívüli érzékenység miatt – több meghatározó kutató kétségbe vonta az eredmények hitelességét. Az áttörés 1906-ban történt. Ebben az évben Budapesten tartották az Internationale Erdmessung XV. konferenciáját, a geológia-geofizika meghatározó európai seregszemléjét. A konferencia résztvevőinek megszervezték, hogy az akkoriban éppen Arad közelében, Ménes falu határában folyó méréseket megtekintsék. (E területen találkozik élesen az Alföld a Zarándi-hegységgel, ennek következtében itt a gravitációs erőtérnek jelentős vízszintes irányú gradiense várható – és a gravitációs erőtér változásának nagy érzékenységű kimutatása éppen az Eötvös-inga erőssége.) A terepi demonstráció teljes sikert aratott, ennek eredményeként Eötvös nemzetközi tekintélye jelentősen megnőtt. Ráadásul a résztvevők reakciójának és javaslatának köszönhetően az ilyen irányú kutatások hazai támogatását is alapvetően megnövelték, majd az új lehetőségekre épülve létrejött a világ első alkalmazott geofizikai intézete is.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az aradi eseményekről méltóképpen emlékeztünk meg az Eötvös 175 rendezvénysorozat keretében. 2023. szeptember 20-án, egy időben a Magyar Tudományos Akadémián tartott tudományos emléküléssel, koszorúzással egybekötött előadóülést tartottunk az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban. A rendezvény helyi gazdája a Csiky Gergely Főgimnázium Alma Mater Alapítványa volt. Magyar részről a rendezvényen részt vett Ormos Pál, az MTA tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, Zimányi László, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportjának elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének igazgatója, Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének egyetemi tanára és Krizbai István, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója. A megemlékezés első részében a helyi tudományos és társadalmi szervezetek képviselőivel együtt megkoszorúztuk a gimnáziumban található emléktáblát, amely az aradi kísérleteknek állít emléket. Ezt követően két tudományos előadást tartottunk (délelőtt a gimnázium diákjainak, majd délután érdeklődő felnőtt hallgatóknak). Elsőként Ormos Pál Eötvös Loránd élete és munkássága címmel tudománytörténeti előadásban beszélt az ünnepeltről. Ezután Gergely Árpád László – aki a gravitációs hullámokat a közelmúltban kimutató LIGO- (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) együttműködés tagja – Gravitációs hullámok című előadásában a gravitációs kutatások forradalmian új eredményeit ismertette. Ezek az új vizsgálatok viszik tovább az Eötvös-ingával végzett mérések hagyományát, amelyek az általános relativitáselmélet elfogadásában fontos szerepet játszottak.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az MTA Székházban tartott központi előadóülés és az aradi megemlékezés kapcsoltan folyt: az aradi előadások előtt felvételről levetítettük Freund Tamás, az MTA elnöke Budapesten mondott köszöntőjét (amelyben köszöntötte az aradi résztvevőket is), illetve a budapesti résztvevőknek levetítették az aradi koszorúzásról készült videófelvételt. A rendezvény nagy sikerrel zajlott, a helyi képviselők nagy szeretettel fogadták a magyarországi résztvevőket. Az eseményt a helyi tévé, illetve sajtó tisztelettel dokumentálta. A Nyugati Jelen című magyar nyelvű napilap (amely Arad, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyékben jelenik meg) címoldalon, a program plakátjával harangozta be az előadóülést szeptember 17-i számában, illetve szeptember 21-én, ugyancsak címoldalon, fényképes beszámolót közölt a rendezvényről.
 
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave