Súgó

BELÉPÉS (ELŐFIZETÉS) NÉLKÜL ELÉRHETŐ FUNKCIÓK


1. Nyitóoldal


Az oldal betöltésekor a következő kezdőképernyő jelenik meg:

A könyvek teljes választékához a fejlécben látható „Tovább a könyvtárba” gombra kattintva juthatunk el.

A fejléc alatt láthatók az újonnan feltöltött művek, lejjebb görgetve pedig a legnépszerűbb kiadványok. Mindkét listában a kis nyilak segítségével mozoghatunk.


2. Könyvespolc


A „Tovább a könyvtárba” gombra kattintva jutunk el a könyvespolchoz:

A könyvespolcon elérhető művek az alábbi státuszokkal rendelkezhetnek:

 • Elérhető: a kiadvány tartalma hozzáférhető.
 • Frissített tartalom: a MeRSZ felületén megjelenő kiadvány megújult az előző (akár nyomdai) kiadáshoz képest. Ez a státusz a frissítést követő 3 hónapban látható.
 • Előkészületben: a már előkészítés alatt álló művek, amelyek a feldolgozást és ellenőrzést követően megjelennek a felületen.

3. Kategóriaválasztó


A lenyíló kategóriaválasztó segítségével tematika alapján szűkítheti a könyvespolcon látható kínálatot. Az egyes kategóriák neve mellett látható, hogy hány mű érhető el az adott tematikában.


4. Főoldali keresés


A keresőablakban valamennyi kiadványban egyidejűleg kereshet, az alábbiak szerint:

 • önálló szóra,
 • több szóra (ekkor a szavak közös előfordulásai a találatok),
 • a * karakter használatával szótöredékre (például "magyar*"),
 • pontos kifejezésre a " jel használatával (például "vízi erőmű").

A keresés során a szövegben előforduló szavak szótövét vesszük figyelembe, így a találati listában a toldalékkal ellátott szóalakok is megjelennek.

A keresésekre kiadott találatok rendezhetőek relevancia, a művek címe, illetve a keresett kifejezés műbeli gyakorisága szerint.

BELÉPÉS UTÁN ELÉRHETŐ FUNKCIÓK


5. Olvasási nézet


A művek szövegének megnyitásakor az e-könyvek linearitása helyett egy fejezetekre bontott, kereszthivatkozásokkal bejárható olvasási lehetőséget kapunk. A MeRSZ felülete lehetőséget biztosít a fejezetek folyamatos, a tartalomjegyzék szerinti bejárására (Előző fejezet/Következő fejezet gombok), illetve a fejezetek és a hivatkozások közötti gyors navigációra is.

A fejlécben található menüsor a következő lehetőségeket biztosítja:

 • visszalépés a könyvespolcra
 • dokumentummegjelenítési beállítások
 • megjelölés kedvencként
 • előző/következő fejezetre ugrás (lapozás)
 • tartalomjegyzék
 • könyvjelzők és jegyzetek
 • keresés az adott kiadványban

A fejlécben található menü pontjai kattintással ki-, illetve bekapcsolhatók.

A menüsor alatt található a megtekintett dokumentum fejezetstruktúra szerinti elérési útja. A listában szereplő fejezetcímek közvetlen hivatkozások.

Az ablak legnagyobb részét a dokumentum foglalja el. A nagyméretű oldalak esetében a görgetősáv segítségével olvashatjuk el a kiválasztott fejezetrészt.


6. Tartalomjegyzék


A tartalomjegyzék gombra kattintva a tartalom ki-, illetve bekapcsolható. Az egyes fejezeteket a lefelé mutató nyilakkal bonthatjuk ki, és a felfelé mutató nyíllal zárhatjuk be. A címsorra kattintva ugorhatunk a megfelelő tartalmi egységre.


7. Könyvjelzők és jegyzetek


A bekezdések mellett található szürke pluszjelek segítségével könyvjelzőket, illetve jegyzeteket adhat a szöveghez. Kattintson a ikonra, majd gépelje be jegyzetét a megnyíló szövegdobozba, és a Mentés gombbal mentse el a szöveget. Amennyiben üresen hagyja a szövegdobozt, és így nyomja meg a Mentés gombot, a bejegyzés könyvjelzőként kerül tárolásra.

Az elmentett könyvjelzők és jegyzetek listáját a ikonra kattintva éri el a későbbiekben.

Amennyiben mégsem kíván jegyzetelni vagy könyvjelzőt beszúrni, a ikonra kattintva zárja be a szövegdobozt. A jegyzetek és a könyvjelzők törlését is ezzel a sárga – jellel teheti meg.

a. Könyvjelző, illetve jegyzet hozzáadása

b. A könyvjelzők és jegyzetek listája


8. Hivatkozások


A bekezdések melletti gombra kattintva eléri az adott szöveghely pontos bibliográfiai leírását, amely hivatkozásként kimásolható és beilleszthető egy külső dokumentumba. A megnyíló ablakban kétféle (Harvard és Chicago) hivatkozási rendszernek megfelelő címleírást kínál fel a rendszer, melyek egyaránt tartalmazzák a mű, illetve a bekezdés pontos azonosításához szükséges valamennyi adatot, beleértve az URL-t és a megtekintés dátumát is. A gomb ismételt megnyomásával az ablak bezárható.


9. Keresés műben


A gombra kattintva nyílik meg az oldal keresője. Kereshetünk

 • önálló szóra,
 • több szóra (ekkor a szavak közös előfordulásai a találatok),
 • a * karakter használatával szótöredékre (például "magyar*"),
 • pontos kifejezésre a " jel használatával (például "vízi erőmű").
 • A keresés során a szövegben előforduló szavak szótövét vesszük figyelembe, így a találati listában a toldalékkal ellátott szóalakok is megjelennek.

  A találatok száma a lenyíló ablak alján jelenik meg, a találatok között pedig az ablak nyilacskáival mozoghatunk.