Gyakran Ismételt Kérdések

A MeRSZ-ről

A MeRSZ (vagyis Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) az Akadémiai Kiadó 2016-ban útjára indított online okoskönyvtára, amely közel ezer magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet, jegyzetet tartalmaz a legkülönbözőbb tudományterületekről – a biológiától a zenetudományig –, teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt.

A MeRSZ szolgáltatásait elsősorban oktatási intézmények dolgozóinak, tanulóknak, könyvtárosoknak és cégeknek ajánljuk, valamint olyan magánszemélyeknek, akik hiteles szakkönyvekből, szakfolyóiratokból, egyetemi jegyzetekből szeretnének tájékozódni, prezentációt készíteni vagy kutatómunkát végezni. A kifejezetten a tanulás, oktatás és kutatás céljára létrehozott és azóta is nagy erőkkel fejlesztett felület tudása messze felülmúlja a jelenleg ismert egyéb e-könyves megoldásokét.

A MeRSZ közel ezer magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet, jegyzetet tartalmaz a legkülönbözőbb tudományterületekről – a biológiától a zenetudományig –, teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában.

Az itt megjelenő könyvek új digitális kiadásnak minősülnek, ISBN-t kapnak, illetve a Magyar Tudományos Művek Tárában is feltüntethetők.

A művek bekezdésszinten hivatkozhatók, az idézett szöveghely pontos bibliográfiai leírása egyetlen kattintással kimásolható (APA, Chicago vagy Harvard formátumban), vagy a bibliográfiai adatok letölthetők a legnépszerűbb hivatkozáskezelők által használt formátumban.

Az online megjelenés lehetőséget teremt a könyvek frissítésére is, hogy a felhasználók mindig naprakész tartalmakat kapjanak.

A mersz.hu oldal szolgáltatásai igénybe vehetők szerzőként, céges előfizetőként, könyvtári vagy intézményi dolgozóként, tanulóként és egyéni felhasználóként is. Az egyes felhasználók a különböző jogosultságokkal eltérő funkciókat érnek el oldalunkon, amelyekről részletesen az adott menüpontra kattintva vagy itt a GYIK-oldalon lehet olvasni.

Regisztráció és belépés

Kattints a linkre mersz.hu/egyeb/regisztracio/ linkre vagy a mersz.hu oldal tetején a felső menüsáv jobb oldalán található Regisztráció gombra, majd töltsd ki az információs mezőket, valamint fogadd el az adatkezelési tájékoztatót és az általános vásárlási feltételeket. Ha már van érvényes regisztrációd az akademiai.hu vagy a szotar.net oldalon, nem szükséges újból regisztrálnod. Meglévő belépési adataidat a mersz.hu oldalon is használhatod.

Bejelentkezéshez kattints a felső menüsor jobb oldalán található Belépés menüpontra, írd be a regisztrációkor megadott e-mail-címedet és jelszavadat, majd kattints a Belépés gombra. Bejelentkezés után a neved megjelenik a felső menüsor jobb oldalán. Amennyiben módosítani szeretnéd a nevedet és/vagy a jelszavadat, azt a szürke profilikonra kattintva teheted meg a Fiókom menüponton belül.

Ha szeretnéd lecserélni a korábban regisztrált e-mail-címedet, írd meg új e-mail-címedet az ak@akademiai.hu elérhetőségre, és ügyfélszolgálatunk módosítani fogja korábbi regisztrációdat.

Kattints a mersz.hu főoldal tetején, a felső menüsáv jobb oldalán található BELÉPÉS gombra, majd a bejelentkezési adatok alatt az Elfelejtettem a jelszavamat linkre kattintva kérj jelszó-emlékeztetőt.

A felhasználói fiók letiltásának két legjellemzőbb oka: a felhasználási feltételek megsértése, illetve helytelen belépési adatok megadása többször egymás után.

A felhasználási feltételek megsértése esetén (pl. túl sok letöltés kérése rövid időn belül) fordulj az ügyfélszolgálathoz ( ak@akademiai.hu). A belépési adatok többszöri helytelen megadása esetén 50 percre letiltja az oldal a belépést, ezt követően azonban a tiltás feloldódik, és újra megpróbálhatsz belépni.

Előfizetés

Előfizetés vásárlásához kattints a jobb felső sarokban található Előfizetés gombra. A jobb oldalon kiválaszthatod, hogy 3, 6 vagy 12 hónapra vásárolsz előfizetést, vagy elindíthatod az 1 órás díjmentes próbahozzáférést. A következő oldalon felül sötétkék jelöléssel láthatod, hogy melyik időszakot választottad ki, itt még van lehetőséged a módosításra.

Fizetni online, bankkártyával tudsz. Ha nem vagy bejelentkezve, töltsd ki a regisztrációs és számlázási adatokat, és elolvasás után fogadd el az adatkezelési és vásárlási feltételeket. Ha be vagy jelentkezve, válaszd ki a megfelelő számlázási címet, vagy adj meg újat. Ha a megadott adatok rendben vannak, kattints a Fizetés gombra. A rendszer ezután átirányít majd a CIB Bank biztonságos fizetést garantáló oldalára, ahol a kártyaadataid megadása után tudod elindítani a fizetést. Sikeres tranzakciót követően az előfizetett termék azonnal hozzáférhető lesz a fiókodban.

Előfordulhat, hogy vásárlás után, visszairányításkor a akademiai.hu webshopoldalra kerülsz. Ilyen esetben navigálj vissza a mersz.hu oldalra, és lépj ki, majd ismételten be a fiókodba. A hozzáférés ezután válik elérhetővé. Az előfizetés lejáratát a Fiókom menüpontban tudod ellenőrizni.

A MeRSZ-előfizetések a akademiai.hu oldalunkon is megvásárolhatók. Itt PayPal-fiókon keresztül is fizethetsz: akademiai.hu/mersz-hu.html.

Ha megrendelés vagy fizetés során hibát tapasztalsz, kérjük, jelezd az ak@akademiai.hu e-mail-címen!

Az előfizetés módosítására vagy törlésére utólag a weboldalon nincs lehetőség. Ha módosítani vagy törölni szeretnéd a megrendelésed, írj az ak@akademiai.hu e-mail-címre, és felvesszük veled a kapcsolatot!

A mersz.hu oldalon kizárólag online bankkártyás fizetésre van lehetőség. A akademiai.hu oldalon online bankkártyával vagy PayPal-fiókon keresztül is megvásárolhatod előfizetésed.

Ha a fizetési folyamat során hibát tapasztalsz, jelezd az ak@akademiai.hu e-mail-címen. Bővebb tájékoztató a fizetési megoldásokról a CIB Bank és a PayPal weboldalán olvasható.

Amennyiben bankkártyás fizetésre nincs lehetőséged, az előfizetés összegét átutalással is kiegyenlítheted. Ennek a menete a következő:

 1. Kérjük, az ak@akademiai.hu e-mail-címre írt üzenetedben jelezd, hogy átutalással szeretnél előfizetni a MeRSZ-re.
 2. Munkatársaink először díjbekérő számlát küldenek, amelynek végösszegét a számlán szereplő bankszámlaszámra kell elutalnod, a közleményben a számla sorszámát feltüntetve.
 3. Az összeg beérkezése után állítjuk be a hozzáférést a fiókodban, vagy küldjük meg az aktiváló kódot.

Amennyiben az átutalásos fizetési móddal kapcsolatban további kérdésed merülne fel, kérjük írj az ak@akademiai.hu e-mail-címre, és felvesszük veled a kapcsolatot!

A vásárlásról kiállított számlát PDF formátumban három munkanapon belül küldjük el a regisztrációkor megadott e-mail-címre.

Egyéni felhasználóként 1 órára kipróbálhatod a MeRSZ összes funkcióját.

A díjmentes próbaidőszak elindításának menete a következő:

 1. Regisztrálj a MeRSZ-en, vagy ha van már fiókod, lépj be.
 2. A jobb felső sarokban kattints az Előfizetés gombra, válaszd az 1 órás díjmentes lehetőséget, és a felugró ablakban kattints az Indításra.
 3. Ezután az oldal felső részén megjelenő narancssárga csíkon láthatod, hogy mennyi idő van hátra a próbaidőszakból.
 4. A kiadványok böngészéséhez kattints felül a Könyvtár feliratra, vagy használd az oldal keresőjét. A találatok közül válaszd ki a téged érdeklő könyvet, kattints a borítójára, majd a jobb oldalon megjelenő Olvasás gombra.

A próbaidőszak alatt a könyvtár teljes tartalmához és összes funkciójához hozzáférsz. A próbaidőszak alatt készített kivonataid, mappáid, beállításaid megmaradnak, így amennyiben később a próbaidőszak alatt regisztrált e-mail-címeddel előfizetsz, ezekhez ismét lesz hozzáférésed.

Hozzáférésed érvényességi és lejárati idejét a Fiókom menüpontra vagy az Előfizetés gombra kattintva tudod ellenőrizni.

Hozzáférésedet új előfizetés vásárlásával hosszabbíthatod meg, erről részletes leírást a GYIK „Az előfizetés menete” pontjában találsz.

Amennyiben van élő előfizetésed, javasoljuk, hogy a lejárat előtti 1–30 napban hosszabbítsd csak meg, így nem történik időszakvesztés, mivel az új előfizetéshez tartozó időszak a korábbi előfizetés lejáratához adódik hozzá.

Sikeres vásárlást követően a hozzáférés azonnal, automatikusan elérhető lesz a fiókodban. Aktiváló kódra csak bizonyos speciális esetekben lehet szükség, – erről mindig külön tájékoztatást küldünk. Ha nem látod a hozzáférést, ellenőrizd a bankfiókodban, hogy a tranzakció rendben megvalósult-e. Ha a fizetés sikeres volt, jelentkezz ki, majd újra lépj be a fiókodba a mersz.hu oldalon, és ellenőrizd a hozzáférést a Fiókom menüpontra kattintva. Ha a hozzáférés ezután sem látható, vagy ha aktiváló kódot kér a rendszer, jelezd a problémát az ak@akademiai.hu e-mail-címen, és felvesszük veled a kapcsolatot!

Egyéni, intézményi és vállalati hozzáférések jellemzői és lehetőségek

Egyéni hozzáférési fiókot bármely magánszemély létrehozhat a mersz.hu/egyeb/elofizetes/ oldalon a regisztrációs űrlap kitöltésével. A regisztráció menetéről részletesen a GYIK-oldalon a „Regisztráció és belépés” címszó alatt tájékozódhatsz. Lehetőséget biztosítunk az egyéni hozzáférés 1 órás díjmentes kipróbálására, valamint MeRSZ+ előfizetés vásárlására is, szintén a mersz.hu/egyeb/elofizetes/ oldalon keresztül.

Intézményi hozzáféréssel eléred a MeRSZ-en olvasható művek teljes tartalmát kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában. Az intézményi hozzáféréssel a MeRSZ kényelmi funkcióinak csak egy részét tudod használni.

Ha egyéni fiókot is regisztrálsz, és ezt összekötöd intézményed előfizetésével

 • nemcsak az intézményen belül, hanem bárhonnan elérheted a MeRSZ teljes tartalmát, valamint
 • a MeRSZ+ kényelmi funkcióit is kipróbálhatod. A MeRSZ+ próbaverzióját a mersz.hu/egyeb/elofizetes/ oldalon tudod aktiválni.

Intézményi hozzáférés

check

Több száz mű teljes tartalmának elérése


check

Kedvencek megjelölése


check

Könyvjelzők, jegyzetek elhelyezése


check

Intelligens, prediktív keresés


close

Találatok szűrése


close

Hasonló keresési kifejezések ajánlása


close

Művek, képek, kivonatok rendszerezése saját mappákba


close

Kivonatok készítése, megosztása


close

Kivonatok nyomtatása


close

Testreszabható navigáció a kiadványokon belül


close

Szövegkiemelő


close

Offline használat mobilapplikációban


close

Keresés az Akadémiai Kiadó archív tartalmaiban

MeRSZ+ előfizetés

check

Több száz mű teljes tartalmának elérése


check

Kedvencek megjelölése


check

Könyvjelzők, jegyzetek elhelyezése


check

Intelligens, prediktív keresés


check

Találatok szűrése


check

Hasonló keresési kifejezések ajánlása


check

Művek, képek, kivonatok rendszerezése saját mappákba


check

Kivonatok készítése, megosztása


check

Kivonatok nyomtatása


check

Testreszabható navigáció a kiadványokon belül


check

Szövegkiemelő


check

Offline használat mobilapplikációban


check

Keresés az Akadémiai Kiadó archív tartalmaiban

A jelenleg előfizető intézmények listáját itt találod, az elérhető művek jegyzékét pedig innen töltheted le.

MeRSZ+-előfizetés a mersz.hu/egyeb/elofizetes/ oldalon keresztül vásárolható. A MeRSZ+ az intézményi hozzáférés által biztosítottak mellett számos kényelmi funkciót nyújt.

Intézményi hozzáférés

check

Több száz mű teljes tartalmának elérése


check

Kedvencek megjelölése


check

Könyvjelzők, jegyzetek elhelyezése


check

Intelligens, prediktív keresés


close

Találatok szűrése


close

Hasonló keresési kifejezések ajánlása


close

Művek, képek, kivonatok rendszerezése saját mappákba


close

Kivonatok készítése, megosztása


close

Kivonatok nyomtatása


close

Testreszabható navigáció a kiadványokon belül


close

Szövegkiemelő


close

Offline használat mobilapplikációban


close

Keresés az Akadémiai Kiadó archív tartalmaiban

MeRSZ+ előfizetés

check

Több száz mű teljes tartalmának elérése


check

Kedvencek megjelölése


check

Könyvjelzők, jegyzetek elhelyezése


check

Intelligens, prediktív keresés


check

Találatok szűrése


check

Hasonló keresési kifejezések ajánlása


check

Művek, képek, kivonatok rendszerezése saját mappákba


check

Kivonatok készítése, megosztása


check

Kivonatok nyomtatása


check

Testreszabható navigáció a kiadványokon belül


check

Szövegkiemelő


check

Offline használat mobilapplikációban


check

Keresés az Akadémiai Kiadó archív tartalmaiban

Az egyes MeRSZ+-funkciókról a mersz.hu/egyeb/sugo/ oldalon nézhetsz rövid videókat, amelyek ötletekkel és tippekkel segítenek a szolgáltatás teljes körű kihasználásában.

Ha intézményi hozzáférésed van, és ehhez egyéni fiókot is regisztrálsz, az egyéni fiókodat összekötheted intézményed előfizetésével. Ennek az összekapcsolásnak köszönhetően:

 • Nemcsak az intézményen belül, hanem bárhonnan elérheted a MeRSZ teljes tartalmát.
 • A MeRSZ+ kényelmi funkcióit is kipróbálhatod. A MeRSZ+ próbaverzióját a mersz.hu/egyeb/elofizetes/ oldalon tudod aktiválni.

Amennyiben további kérdésed lenne, a felhasználói jogosultságaidat illetően, kérjük, vedd fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal az ak@akademiai.hu e-mail-címen.

Az egyéni MeRSZ+-előfizetésekhez bármikor, bárhonnan hozzáférsz, csak be kell lépned a fiókodba a regisztrált e-mail-címeddel és jelszavaddal. Ezt bármilyen eszközön megteheted, csak internetelérés és internetes böngésző szükséges hozzá. Az optimális felhasználói élményhez szükséges ajánlott technikai feltételekről bővebben itt olvashatsz.

Ha intézményi hozzáférésed van, két dolgot tehetsz:

 1. Regisztrált egyéni fiókodat összekötheted intézményed előfizetésével, így nemcsak az intézményen belül, hanem bárhonnan elérheted a MeRSZ teljes tartalmát.
  1. Menj be az egyetemre, csatlakozz a wifire, és nyisd meg a MeRSZ-et!
  2. Kattints a Hozzáférés egyéni fiókkal menüpontra a jobb felső sarokban!
  3. Regisztrálj egyéni fiókot, hogy bárhonnan, bármikor elérd a több száz művet és a saját, egyéni tartalmaidat!
 2. Beléphetsz eduID azonosítóval.
  A csatlakozás menete:
  1. Kattints a felső menüsáv jobb oldalán található Belépés eduID-val gombra!
  2. A felugró ablak listájából válaszd ki az intézményedet!
  3. Add meg az intézménytől kapott felhasználónevedet és jelszavadat!
 3. Azt, hogy oktatási intézményed előfizet-e a MeRSZ-re, itt ellenőrizheted: eduid.hu/hu/resztvevok/.

  Hozzáférést az oktatási intézményednél tudsz igényelni, általában a titkárság vagy tanulmányi osztály tud ebben segíteni.

  Ha nem sikerül bejelentkezned eduID-val, fordulj az oktatási intézményedhez, és lépj kapcsolatba azzal az osztállyal, amelytől a hozzáférési adatait eredetileg megkaptad. Lejárt vagy inaktív eduID-t nem áll módunkban sem aktiválni, sem visszaállítani.

  További részleteket a távoli hozzáféréssel kapcsolatban itt találsz: mersz.hu/egyeb/tavoli-eleres/.

A MeRSZ kiadványaihoz az oktatási intézményedtől igényelhető eduID-val is hozzáférhetsz.

A csatlakozás menete:

 1. Kattints a felső menüsáv jobb oldalán található Belépés eduID-val gombra!
 2. A felugró ablak listájából válaszd ki Intézményedet!
 3. Add meg az intézménytől kapott felhasználónevedet és jelszavadat!

Azt, hogy oktatási intézményed előfizet-e a MeRSZ-re, itt ellenőrizheted: eduid.hu/hu/resztvevok/.

Hozzáférést az oktatási intézményednél tudsz igényelni, általában a titkárság vagy tanulmányi osztály tud ebben segíteni.

Ha nem sikerül bejelentkezned eduID-val, fordulj az oktatási intézményedhez, és lépj kapcsolatba azzal az osztállyal, amelytől a hozzáférési adatait eredetileg megkaptad. Lejárt vagy inaktív eduID-t nem áll módunkban sem aktiválni, sem visszaállítani.

További részleteket a távoli hozzáféréssel kapcsolatban itt találsz: mersz.hu/egyeb/tavoli-eleres/.

A mersz.hu online okoskönyvtárban közel ezer jogtiszta szakkönyv található meg egy helyen. A MeRSZ hiteles tudásforrást nyújt többek közt kutatáshoz, prezentációkészítéshez, és pályázatíráshoz is.

A vállalati hozzáférés további előnyei:

 • Rugalmas hozzáférés – bárhol, bármikor.
 • Elérhető asztali gépen, tableten, mobiltelefonon.
 • A vállalat IP-tartományán belül bárhol, külön felhasználói bejelentkezés nélkül érhető el.
 • Egyidejű hozzáférés több munkatársnak.
 • Rugalmas díjszabás a felhasználók száma alapján.
 • Interneten keresztüli elérés.
 • Nincs lokális telepítési és üzemeltetési költség.
 • Külön felhasználói bejelentkezést nem igényel.

A MeRSZ vállalati funkciói:

 • Kényelmes keresési lehetőségek.
 • Keresés akár az összes mű teljes szövegében egyszerre.
 • Könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezése.
 • Dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása — akár jegyzetekkel együtt.
 • Kedvenc kiadványok megjelölése.
 • Testre szabható navigáció a kiadványokon belül (lapozás vagy görgetés).

A MeRSZ kiadványaihoz való hozzáférés funkcióit vállalatok számára egyedileg állítjuk be, és a felhasználói igényekhez alakítjuk díjszabásunkat. Díjmentes próbahozzáférés és egyedi ajánlat a mersz.hu/egyeb/cegeknek/ oldalon található ajánlatkérő űrlap kitöltésével vagy közvetlenül ügyfélszolgálatunktól kérhető.

Tartalommal és funkciókkal kapcsolatos kérdések

A MeRSZ alapvetően tudományos és ismeretterjesztő kiadványokat, valamint egyetemi és főiskolai jegyzeteket, tankönyveket kínál.

A MeRSz-en a kiadványok közvetlenül a böngészőből érhetők el, online olvashatók, letöltésre számítógépről nincs lehetőség, csak a mobiltelefonos applikáció használatával, meglévő MeRSZ+ előfizetés esetén. A letöltött kiadványok az előfizetés időtartama alatt szabadon olvashatók, azonban ilyenkor csak a MeRSZ alapfunkciói érhetők el.

Ha MeRSZ+-előfizetéssel rendelkezel, a kiadványokhoz az alábbi praktikus és kényelmi funkciók tartoznak:

 • Prediktív keresés
 • Kiadványon belüli keresés
 • Kedvencek
 • Szövegkiemelés
 • Saját mappák
 • Könyvjelzők és jegyzetek
 • Archívum
 • Kivonatok
 • Navigáció
 • Offline használat
 • Nyomtatás

Ha szeretnél bővebben tájékozódni az egyes funkciókról és használatukról, nézd meg videóinkat a mersz.hu/egyeb/sugo/ oldalon.

A MeRSZ+ egyéni előfizetőjeként az intézményi hozzáférés nyújtotta lehetőségek mellett számos kényelmi funkció a rendelkezésedre áll. Elérheted és böngészheted például az Akadémiai Digitális Archívum (ADA) mintegy nyolcezer kötetét is. Továbbá használhatod a szövegkiemelőt, létrehozhatsz saját mappákat, könyvjelzőkkel jelölheted, hol tartasz, és elmentheted a jegyzeteidet, illetve a kiadványokból készített kivonataidat. Egyéni előfizetőként letöltheted és netkapcsolat nélkül is olvashatod a könyveket a mobileszközödön. A MeRSZ+-ra itt fizethetsz elő: mersz.hu/egyeb/elofizetes/

Ha intézményi hozzáférésed van, és ehhez egyéni fiókot is regisztrálsz, az egyéni fiókodat összekötheted intézményed előfizetésével. Ennek az összekapcsolásnak köszönhetően:

 • Nemcsak az intézményen belül, hanem bárhonnan elérheted a MeRSZ teljes tartalmát.
 • A MeRSZ+ kényelmi funkcióit is kipróbálhatod. A MeRSZ+ próbaverzióját a mersz.hu/egyeb/elofizetes/ oldalon tudod aktiválni.

Intézményi hozzáférés

check

Több száz mű teljes tartalmának elérése


check

Kedvencek megjelölése


check

Könyvjelzők, jegyzetek elhelyezése


check

Intelligens, prediktív keresés


close

Találatok szűrése


close

Hasonló keresési kifejezések ajánlása


close

Művek, képek, kivonatok rendszerezése saját mappákba


close

Kivonatok készítése, megosztása


close

Kivonatok nyomtatása


close

Testreszabható navigáció a kiadványokon belül


close

Szövegkiemelő


close

Offline használat mobilapplikációban


close

Keresés az Akadémiai Kiadó archív tartalmaiban

MeRSZ+ előfizetés

check

Több száz mű teljes tartalmának elérése


check

Kedvencek megjelölése


check

Könyvjelzők, jegyzetek elhelyezése


check

Intelligens, prediktív keresés


check

Találatok szűrése


check

Hasonló keresési kifejezések ajánlása


check

Művek, képek, kivonatok rendszerezése saját mappákba


check

Kivonatok készítése, megosztása


check

Kivonatok nyomtatása


check

Testreszabható navigáció a kiadványokon belül


check

Szövegkiemelő


check

Offline használat mobilapplikációban


check

Keresés az Akadémiai Kiadó archív tartalmaiban

Kétféle kényelmi megoldást kínálunk arra az esetre, ha a MeRSZ-en található kiadványok valamelyikére szeretnél hivatkozni.

 1. Navigálj a hivatkozni kívánt részre a kiadványban, és a jobb oldalon megjelenő ikonok közül kattints a legalsóra, az idézőjelre. A rendszer ekkor kész, másolható formában kínálja fel számodra a három legnépszerűbb hivatkozási módot (Harvard, Chicago, APA) egy felugró ablakban.
 2. Ugyanebből az ablakból letöltheted a bekezdés könyvészeti adatait is, a neked megfelelő formában (Bibtex, Endnote, Mendeley, Zotero). A letöltések importálhatók a különböző hivatkozáskezelő rendszerekbe, így más stílusú hivatkozások is generálhatók belőlük. Ugyanezeket a fájltípusokat az egész könyvre vonatkozó adatokkal a könyv kezdőlapjáról töltheted le.

A MeRSZ-en található kiadványokhoz nem tartozik oldalszám. Az adott kiadványra vagy részletre az internetes elérési út megadásával hivatkozhatsz. Ez akkor is így van, ha a kiadványnak egyébként nyomtatott változata is létezik.

A könyveket letöltheted és internetkapcsolat nélkül is olvashatod a mobileszközödön. Az ehhez szükséges mobilapplikációt az App Store-ból vagy a Google Play áruházból tudod beszerezni. Offline módban a letöltött kiadványok teljes tartalmát eléred, de a MeRSZ megszokott funkcióinak csak egy részét tudod használni.

Kiadványokat csak a MeRSZ applikáción keresztül tölthetsz le mobiltelefonodon vagy táblagépeden, amennyiben érvényes MeRSZ+ egyéni előfizetéssel rendelkezel. A letöltött kiadványok mennyisége nincs korlátozva, ezeket viszont csak az érvényes előfizetésed időszaka alatt olvashatod offline formában. Az előfizetésed lejárta után a letöltött kiadványokat már nem olvashatod, de a letöltött fájlok a telefonodon maradnak. Ezeket szabadon törölheted, vagy ha újra előfizetsz a MeRSZ+-ra, ismét olvashatod.

A letöltött kiadványok ePUB-formátumúak, azonban a fájlokat csak a MeRSZ applikáción belül érheted el. Más eszközre, így például e-könyv-olvasóra, ezeket nem másolhatod át. A letöltött fájlok az adott kiadványok teljes szövegét formázottan, képletekkel és képekkel együtt tartalmazzák. Tárhely-takarékossági szempontok miatt a képek csökkentett felbontásúak.

A letöltési funkció célja, hogy akkor is olvashatóak legyenek a kiadványok, ha épp nem éred el az internetet. A mobiltelefonok korlátozott erőforrásai miatt a letöltött kiadványoknál csak a MeRSZ alapfunkciói (folyamatosan görgethető szöveg, betűméret módosítása, navigálás a tartalomjegyzékben, belső hivatkozások) állnak rendelkezésre. A MeRSZ+ egyéb funkcióit csak számítógépes környezetben és/vagy internetes hozzáféréssel érheted el.

A MeRSZ-en szereplő kiadványok oldalanként letölthetők, kinyomtathatók, ám teljes közzétételük – éppúgy, mint egy fizikai kiadvány esetében – törvénybe ütközik.

A MeRSZ-en bizonyos kiadványok előfizetés, valamint felhasználói fiók nélkül is elérhetők, olvashatók. A kiadványok teljes listája megtekinthető a mersz.hu/konyvtar/szabadon-elerheto-kiadvanyok/r/1/ oldalon.

Az Akadémiai Kiadó számos – de nem az összes – kiadványa, amely megtalálható a MeRSZ-en, megvásárolható nyomtatott kiadványként is. Ha ezekről szeretnél tájékozódni, látogass el a webshopunkba, melynek elérhetősége: akademiai.hu.

Amennyiben bejelentkezés után nem találod a Kedvenceim, a Mappáim vagy a Kivonataim mappák tartalmát, ellenőrizd, hogy ugyanazzal a felhasználónévvel léptél-e be, mint korábban! Ha intézményed területén belül nyitottad meg az oldalt, elképzelhető, hogy a böngésző Intézményi felhasználóként azonosít téged. Ebben az esetben a kereső melletti profil ikonra kattintva lépjél ki az intézményi bejelentkezésből, és lépj be az egyéni fiókodba.

A rendszer kizárólag a regisztrációkor megadott fiókadatokkal teszi lehetővé a Kedvenceim, a Mappáim és a Kivonataim mappák használatát. Ha a regisztrációkor megadott fiókazonosítóval léptél be, és továbbra sem találod az elmentett adatokat, kérd ügyfélszolgálatunk segítségét az ak@akademiai.hu e-mail-címen.

A MeRSZ használatának technikai feltételei

A weboldal használatának technikai feltételei, illetve az optimális működéshez szükséges technikai ajánlásunk a következő:

 1. Számítógép vagy laptop:

  • Operációs rendszer: a rendelkezésre álló operációs rendszerek – mint például a Windows 10, macOS vagy Big Sur – legfrissebb verziója.
  • Böngésző: a népszerű böngészők – mint például a Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge vagy Safari – legfrissebb verziója.
 2. Okostelefon vagy táblagép:

  • Operációs rendszer: az adott készülékre elérhető operációs rendszer – mint például az iOS vagy Android – legfrissebb verziója.
  • Böngésző: a készülék operációs rendszeréhez tartozó alapértelmezett böngésző – mint például a Safari (iOS) vagy a Google Chrome (Android) – legfrissebb verziója.

Az alábbi részletek is hasznosak lehetnek az élmény zavartalansága érdekében:

 • Internetkapcsolat: stabil és megbízható internetkapcsolat, lehetőleg szélessávú vagy mobil adatkapcsolat (nem offline olvasás esetén).
 • Kijelző: megfelelő méretű és felbontású kijelző a kényelmes olvasáshoz és navigáláshoz.
 • Egér vagy érintőképernyő: az interakcióhoz használható egér vagy érintőképernyő, amely lehetővé teszi az oldalak görgetését, linkek kattintását stb.

Szolgáltatásainkat, kiadványainkat asztali számítógépen, laptopon, Chromebookon, okostelefonon vagy táblagépen is elérheted, amennyiben van megfelelő internetkapcsolatod.

A mersz.hu weboldal használatához a legjobb élményt a Microsoft Edge, a Safari, a Google Chrome és a Firefox biztosítja.

Ha az itt felsorolt böngészők régebbi verzióján vagy egyéb böngészőn látogatsz a MeRSZ-re, előfordulhat, hogy egyes funkciókat nem tudsz használni. Néhány böngészőkiegészítő is zavarhatja a webhely funkcióit. Annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb minőségű MeRSZ-élményben részesülj, beleértve az összes új funkciót és biztonsági frissítést, győződj meg arról, hogy böngésződ és operációs rendszered mindig naprakész.

A MeRSZ-et a mobilodon is használhatod. Ehhez az ingyenes applikációt kell telepítened iOS, Android vagy Windows okostelefonodra. A könyveket letöltheted és internetkapcsolat nélkül is olvashatod az applikációban. Offline módban a letöltött kiadványok teljes tartalmát eléred, de a MeRSZ megszokott funkcióinak csak egy részét tudod használni.

sort
0 / 0
arrow_forward_ios arrow_forward_ios

Nem találtál választ a kérdésedre? Írj nekünk!

Kivonat
fullscreenclose
printsave