Ferenczi Sándor összes művei 3. kötet. Háború, forradalmak, pszichoanalízis, 1914–1919

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Pléh Csaba

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

az MTA rendes tagja

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszéke, Budapest
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.185.2024.4.13
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A Mészáros Judit vezette Ferenczi Sándor Egyesület hézagpótló kulturális hivatást teljesít a Ferenczi-összkiadással. A harmadik kötet száznál több írása Ferenczinek az első világháború idején beérett pszichoanalitikus felfogását mutatja be. Korántsem a háborúról szólnak az írások, az csak a nagyon is fontos közegüket adja. A kötet gazdag faximile melléklete is érzékletesen mutatja be, hogy Ferenczi életének keretei sok tekintetben átalakulnak, s mindez pszichoanalitikus szemlélete alakulásának kereteiben is megjelenik. Katonaorvosként szolgált a hátországban. Eközben folytatta intenzív pszichoanalitikus terápiáját Freudnál, megnősült, kulcsszereplőként részt vett az 1918-as őszi budapesti nemzetközi pszichoanalitikus kongresszus szervezésében, s többszöri huzavona után a Tanácsköztársaság alatt professzori kinevezést kapott, és a pesti orvoskaron megalapította az első pszichoanalitikus klinikát, amely azután 1919 augusztusában feloszlatásra került.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az írásokból ezekben az években is kiderül Ferenczi sokoldalú elméleti tájékozottsága. Nemcsak a német nyelvű pszichiátria újdonságait vagy Ernst Mach mechanika története könyvét elemzi, de a francia pszichiátriai újdonságokat is. A klinikai dolgozatok útközben mutatják be Ferenczit saját, későbbi klinikusi arculata megtalálása felé. Még a klasszikus freudi terápiás modell keretében vagyunk. Nincsen szó elfogadó attitűdről, illetve aktív terápiáról. Sőt, esetelemzései részéletesen bemutatják, milyen veszélyeket jelent tanácsot adni a beteg számára. Ugyanakkor az indulatáttétel és a terapeuta viszont indulatáttételeinek elemzése már a későbbről ismert új Ferenczi-arculat felé mutat. A kötet további csemegéje a pszichodinamikus pszichoszomatika bemutatása. A testi tünetek mint sajátos, a hisztériára emlékeztető reakciómódok jelennek meg, a mai olvasó számára igen részletes anatómiai leírásokkal. Egész társas életünk vagy szellemi munkánk pedig Ferenczi számára a libidó vándorlásainak útirajza. A kötet a mai klinikai gondolkodás számára legérdekesebb írásai, köztük a budapesti kongresszusi főreferátuma, a Ferenczi által háborús neurózisnak nevezett állapottal-kórképpel kapcsolatosak. A háborús aknazápor következményeként kialakult viselkedési és élményzavarokat Ferenczi a kor sok fizikai traumára hivatkozó értelmezésével szemben a trauma és szorongás általános pszichogén modelljébe illeszti. Ugyanarról a folyamatól van szó, mint amellyel a pszichoanalitikus civil pácienseivel küzd a díványon. Olyan álláspont ez, amely ma az átfogó stressztolerancia modellek közé illeszkedne a PTSD, a poszttraumás stressz szindróma magyarázatában.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A szerkesztők kísérő szövegei jól bemutatják ezeket az izgalmas éveket. Néhol azért lehetnének részletezőbbek, például a pszichoanalitikus tanszék és klinikaalakulás történetének leírásánál, annak bemutatásával, hogy mindez a progresszív lépéssorozat hogyan kérdőjelezte meg az egyetemi autonómiát.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Ferenczi Sándor összes művei. 3. kötet. Háború, forradalmak, pszichoanalízis, 1914–1919. Szerkesztette: Borgos Anna, Pető Katalin. Budapest: Oriold és Társa, 2023, 400 o., ISBN 9786155981777
 
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave