A táplálkozáskultúra új megoldásai

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Antal Emese

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Tét Platform Egyesület
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A táplálkozás az ember egyetemes, alapvető életszükséglete, szociális tevékenység és örömforrás egyben, az étkezés sosem szól csupán a táplálkozásról. Kulturálisan meghatározott, miként választunk ki és fogadunk el egy ételt, milyen ételkészítési technológiákat használunk. A táplálkozáskultúra fogalmába ezenfelül az étkezések napirendje, a mindennapi, illetve ünnepi étkezések, az asztali etikett is beletartozik. Tágabban értelmezve ide sorolható továbbá a vendégszeretet, a szomszédolás, a kultúrák közötti párbeszéd és a kreativitás fontossága, a sokféleség tiszteletben tartása is. Történelmünk során nagymértékben változott az élelmiszerek, ételek választéka, napjainkban pedig a legújabb trend, a „mentes” étrend befolyásolja az életmódot. A 21. század felgyorsult tempója a táplálkozás minden területére jelentős hatást gyakorol: az átalakuló főzési és étkezési szokásokon túl a digitalizáció is megjelent, számos applikáció érhető el a kalóriaszámítástól kezdve a napi menü összeállításához. Tény, hogy a digitalizáció mára a mindennapjaink részét képezi, és az oktatásban is megkerülhetetlen. Az életmód szokásai, köztük a táplálkozás kultúrája gyermekkorban alakulnak ki és szilárdulnak meg. A helyes szokásoknak bizonyítottan egészségmegőrző, preventív szerepe van, és ennek fordítottja is igaz. Hazánkban szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy huzamos és számottevő pozitív hatást érhessünk el a gyermekek egészsége terén: fel kell ismerni, hogy az életmód a kultúrában gyökerezik. Azonban az egészségfejlesztésbe nem elég a diákokat, a pedagógusokat és a szülőket bevonni, hiszen e csoportok környezete, kultúrája erősen befolyásolja viselkedésüket. Ahhoz, hogy a diákok az egészséges életmódot kövessék, olyan komplex iskolai egészségfejlesztésre van szükség, amely a tudás bővítése mellett motivál is, egyben olyan társas és fizikai környezetet teremt, amely nem gátolja, hanem segíti az egészséges választást. Minderre a digitális megoldások jó lehetőséget nyújtanak, azonban a pedagógust, a szakembert nem helyettesítik ezek a szoftverek. Sokkal inkább hatékonyabbá, innovatívabbá, érdekesebbé teszik a munkájukat, olyan segéderőt kaphatnak, amivel elérhető a hiányzó ismeretek pótlása és a csoportteljesítmény növelése. Segíthetnek a motiváció fenntartásában és növelésében, a kommunikációs készségek elsajátításában is.
close
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Kiemelés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   delete
   Kedvenceimhez adás

   A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
   vagy lépj be a meglévővel!

   Személyes mappák
   Mappába rendezés

   A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Személyes mappák
   Kivonatszerkesztés

   Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Kivonatkészítés
   Folyamatos görgetés

   Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Folyamatos görgetés
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave