12.2.3. Nemzetközi kitekintés: a korszerű informatikai megoldások használatának gyakorlata

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A fejezetben bemutatott informatikai támogatások egy íróasztalnál vagy egy képernyő előtt ülve nagyon imponálóak. Minden bizonnyal sokszor pénzben is kifejezhető előnnyel járnak. Az adminisztratív területeken foglalkoztatott HR-munkatársak monoton munkastruktúrájáról nem is beszélve, ahol mindig van mit algoritmizálni vagy automatizálni egy szoftver segítségével. Azonban az ilyen programok fejlesztése, bevezetése és fenntartása az árbevételhez képest 2–4 százalék ráfordítást is kitehet évente. A kérdés ezért is jogos: hogyan állunk az emberierőforrás-menedzsmentet támogató informatikai rendszerek bevezetésével, elterjedésével? Olyan ez, mint a mobiltelefon, hogy már mindenkinél ott van? Vagy olyan, mint a robotporszívó és a robotfűnyíró, ami ugyan kapható, választék is van belőlük, de használatuk korántsem általánosan elterjedt?

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A CRANET 2021. évi nemzetközi kutatása külön rákérdezett a válaszadó szervezeteknél használt emberi erőforrás információs rendszerekre, megoldásokra hat kategóriában. A megkérdezettek bejelölhették, hogy használnak-e, illetve, ha igen, milyen mértékben használnak önkiszolgáló online rendszereket vezetői és munkatársi szinten. Alkalmaznak-e a HR-munkában szoftvereket, illetve szolgáltató központokat (SSC), amelyekben egy-egy HR-funkció adminisztratív részeit általában digitális kiszervezésére építve végzik? Végül arról is nyilatkozhattak, hogy a HR-munkában az automatizáció és a HR-analitika (az adatalapú döntéstámogatás) milyen mértékben érhető el a válaszadó szervezetnél.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A válaszokból kitűnik, hogy a szervezetek jelentős része korántsem járta még végig ezt az utat. Azoknak az aránya, akik a globális mintában azt válaszolták, hogy nagymértékben támaszkodnak ilyen rendszerekre (lásd 12.3. táblázat), a kérdőívben felsorolt hat alkalmazás felénél a válaszadók 20 százalékát sem éri el.
 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

12.3. táblázat. A CRANET 2021 felmérésben a HR IT-alkalmazások magas használati intenzitását jelző válaszadók aránya

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Forrás: a szerzők saját szerkesztése
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A 12.3. táblázat adataiból kiolvasható, hogy Magyarország a vizsgált országcsoportok tekintetében abszolút sereghajtó. Az egyes megoldások használati intenzitása alapján készült rangsor élén minden csoportban – így hazánkban is – ugyanaz a két megoldás áll (a HR információs rendszerek/e-HR és a HR SSC-k), ám az efféle gyakorlatról beszámoló hazai válaszadók aránya minden más mintáénál alacsonyabb. Tanulságos az is, hogy a hazai válaszadók kevesebb, mint 10 százaléka támaszkodik nagymértékben munkatársi önkiszolgáló rendszerekre, HR-analitikára, és az algoritmusalapú automatizáció használatát is csupán a válaszadók igen szűk köre (4 százalék) jelölte nagymértékűnek. A magyar válaszadók gyakorlata e tekintetben azonban csak kissé marad el a más vizsgált országcsoportoknál jellemző alacsony mértéktől (6-7 százalék) és e megoldások alkalmazási rangsorban elfoglalt sereghajtó pozíciójától.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az előzőekhez hasonló mintázatot találunk akkor is, ha azoknak a válaszadóknak az arányát vizsgáljuk (lásd 12.4. táblázat), akik még egyáltalán nem élnek az említett hat HR infokommunikációs megoldással.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

12.4. táblázat. A CRANET 2021 felmérésben az egyáltalán nem használt HR IT-alkalmazásokat jelző válaszadók aránya

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Forrás: a szerzők saját szerkesztése
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Amíg a magyarországi válaszadók mintegy fele azt jelzi, hogy nem használ IT-alkalmazásokat és -programokat az emberierőforrás-menedzsment támogatására, addig ez az arány a globális mintában jellemzően 30 százalék körül van.
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave