Erdei Anna1 zárszava a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjak átadásán

Closing Remarks by Anna Erdei at the Presentation of the Bolyai János Research Scholarships

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

2023. szeptember 19.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.184.2023.12.6
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Kedves „Bolyaisok”! Kedves Jelenlévők!
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Először is gratulálok a mai napon Bolyai-plakettet, -emléklapot és -ösztöndíjat elnyert fiatal kutatóknak. Öröm volt hallgatni a kitűnő, stimuláló előadásokat a különböző tudományterületekről. Nem kétséges, hogy bármelyik Bolyai-plakettes hasonlóan kiváló kutatómunkáról számolhatott volna be eredményei alapján, ami azt mutatja, hogy a Bolyai-ösztöndíjrendszer kiválóan tölti be a feladatát, és kiemelkedő teljesítményre ösztönzi a fiatal, tehetséges kutatókat.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Önöknek nyilván nem kell hangsúlyozni, hogy a kutatói pálya rendkívül szép, és egyik fontos eleme az, hogy sok és sokféle együttműködést feltételez. Ennek egyik formája az idősebbek tapasztalatainak átvétele. Az idősebb generáció segítsége nélkül ugyanis szinte reménytelen elindulni, és eredményesen megmaradni a kutatói pályán. Fontos, hogy önök is gondoljanak erre, és vegyenek részt a következő tudósgeneráció, az utánpótlás nevelésében, adják át tudásukat, tapasztalatukat a fiataloknak.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Más fajta, szintén nagyon fontos együttműködést feltételez a közvetlen környezettel való kapcsolat, amit elsősorban a megfelelő családi háttér biztosít. Az előadások végén, a köszönetnyilvánítás során ez szinte mindig, hangsúlyosan megjelenik. Ezért külön tisztelettel és megbecsüléssel köszöntöm én is a kitüntetettek és az új Bolyai-ösztöndíjasok hozzátartozóit, akiknek a szeretete és megértése nélkül biztosan nehezebben érhetnék el a sikereiket.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Freund Tamás elnök úr köszöntőbeszédében Bolyai János édesapjának írt egyik levelét idézve a kutatói bátorságról és jellemről beszélt. Ehhez szeretnék egy gondolatot útravalóul én is hozzátenni, az igazságról – szintén Bolyai Jánost idézve, aki így írt erről: „Az igazságnak nincs szüksége arra, hogy az emberek egy helyre gyűljenek az imádatára.” Vagyis az igazság attól függetlenül létezik, hogy ki, mit és hányan gondolnak igaznak, és nem függ attól, hogy éppen „imádják-e” – a kutató feladata mindenekelőtt ennek megismerése. Bolyai gondolatában az is benne van, hogy az igazság előbb-utóbb feltárul, és végül csak ez marad meg tartósan.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Tulassay Tivadar elnök úr Márai Sándortól idézte, hogy „az igazsághoz bátorság kell” – bátorságra gyakran a kutatóknak is szükségük van. A kutatók, a tudósok feladata az igazság feltárása – ehhez kívánok önöknek kitartást, a kíváncsiság megőrzését és türelmet, amire sokszor nagy szükség van. Gratulálok minden Bolyaisnak az eddigi eredményeikhez, és sok sikert és örömet kívánok a kutatói pályán!
 
1 A Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave