Nagy Ádám (szerkesztő): A téridőn is túl

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Polyák Gábor

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

jogász, kommunikációs szakemberEötvös Loránd Tudományegyetem Média és Kommunikáció Tanszék, Budapest
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.185.2024.3.14
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A tudománykommunikáció az akadémiai világ mostohagyereke. Akadémiai teljesítményként nem igazán számolható el, de ha valóban jól akarjuk csinálni, akkor nagyon is munka- és erőforrás-igényes feladat. A Tóth Csaba (A sci-fi politológiája, 2016) által útnak indított és a Nagy Ádám köré szerveződő szerzői-szerkesztői csapat által lelkesen továbbvitt könyvsorozat kiváló példa arra, hogyan hasznosulhat a befektetett munka és erőforrás. Az alapötlet egyszerű és zseniális: helyezzük el és értelmezzük a társadalomtudományok és a természettudományok egyes kérdéseit különböző fantáziavilágokban, érthetően, de nem felületesen. Igényes, valódi tudást közvetítő és szórakoztató szövegek jelentek meg eddig hét kötetben, több mint hetven szerzőtől, a politikatudománytól a jogtudományon, a pszichológián, a családszociológián át a kvantumfizikáig terjedő tudományterületeken. Star Wars, Marvel, Dűne, Harry Potter, Trónok harca és rengeteg további fantáziavilág adja az egyes tanulmányok hátterét. A korábbi és a jelenlegi kötetek tanulmányai nem szépirodalmi, popkulturális történetek, hanem tudományos művek, amelyek azért születtek, hogy a tudományt közelebb vigyék mindazokhoz, akik az adott témának nem szakértői.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A Nagy Ádám szerkesztésében 2022-ben megjelent A téridőn túl című kötet tizenegy tanulmányt tartalmaz. Egyes tanulmányok teljes egészében a fantáziavilágokba integrálják a vizsgált tudományos problémát (például Joker személyiségzavarai vagy Chewbacca nyelvi készségei), más tanulmányok lazább illusztrációként használják a választott univerzumot.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A függőségeket, azok típusait, okait, motivációit magyarázza el Kapitány-Fövény Máté A Gyűrűk ura, a Dűne és a Harry Potter világán keresztül. Lente Gábor a Dűne világának fűszerét helyezi el a Földön létező kábítószerek között, bemutatva a kábítószerek típusait, hatásmechanizmusait, a kábítószer-függőség különböző formáit, valamint a politikai-jogi megítélésüket is. A találó iróniával megjósolt politikai reakciók között például „az Európai Unió ajánlása további tudományos kutatásokat tart indokoltnak”, „Oroszországban mereven tiltanák a kereskedelmét egészen addig, amíg egy oligarchának sikerülne Szibériában meghonosítania a homokférget”, Magyarországon pedig az ellenzék „az »ingyen-melanzs – örök élet« szlogen köré szervezné az egészségügy megújítását célzó kampányát” (87–88.). A kötet nyitótanulmányában Gyarmathy Éva nem a függőségekről ír, de Jokernek, a Batman-történetek főgonoszának pszichiátriai diagnózisa a függőségek kialakulásának motivációit is jól felvezeti. Joker személyiségzavarainak elemzése arra is rámutat, hogy a képregények és a szuperhős-filmek időnként meglepően komplex problémákat mutatnak meg a közönségnek.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Egymáshoz lazán kapcsolódik Meleg Sándor és Rónay Zoltán tanulmánya. Meleg Sándor négy sorozaton keresztül mutatja a család fogalmának és funkcióinak lehetséges értelmezéseit. A Trónok harca az egymással versengő uralkodóházak családjait mint a társadalmi státusz megőrzésének biztosítékait mutatja be. A Caprica című sorozatban a sokszínű családok mindenekelőtt érzelmi közösségek. A Lucifer című sorozat isteni családja ezzel szemben éppen az érzelmek kifejezésére való képtelenségen alapuló diszfunkcionális család. A Lost in Space rendkívüli helyzetbe került családja elsősorban a fizikai túlélést segítő funkciót tölt be. Rónay Zoltán a gyermekjogok kérdéskörét vizsgálja a Mandalorian című sorozat alapján, amely a Star Wars univerzumban játszódik, és kiinduló konfliktusa egy gyerekrablás. A történet különböző fázisai köré építve a tanulmány sorra veszi a gyermekjogokat, és bemutatja azok mélyebb tartalmát.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A kötet többi tanulmánya más-más tudományterületet érint. Dancs Katinka a Ready Player One című könyv és film virtuális világát használja fel arra, hogy bemutassa a gamifikáció fogalmát, pedagógiai funkcióit és gyakorlati megvalósíthatóságát. Vass Dorottea a Star Wars univerzum egyik népszerű szereplője, a vuki fajhoz tartozó Chewbacca nyelvi kommunikációját elemzi, abból a célból, hogy megmutassa, ez a nyelvi kommunikáció megfelel-e a beszéd fogalmának, és Chewbacca rendelkezik-e a beszédhez szükséges minden képességgel és adottsággal. A diagnózis egyértelműen optimista: „az sem kizárt, hogy [Chewbacca] vett már részt vuki kommunikációs tréningen” (190.).

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Kádas István a történelem megismerhetőségének és politikai célú meghamisításának kérdéseit vizsgálja, ismét a Star Wars világában. Miért pusztítja el Palpatine császár a történelmi archívumokat, és hogyan próbálja meg megfejteni a jedik múltját az idős Luke Skywalker? A Star Wars világa a digitális információk sérülékenységét is jól illusztrálja. Nem az idő, hanem a tér bizonytalansága a témája Pirisi Gábor írásának, amely Középfölde társadalomföldrajzi adottságait próbálja feltárni A Gyűrűk ura történetei alapján. A tanulmányból kiderül, hogy Középföldén nincsenek igazán nagy városok, és „a Tolkien ábrázolta világ társadalomföldrajzi szempontból legalább egy nagy hibával terhelt: túlságosan ritkán benépesült, túl sok benne a régi rom, ősi mítosz, letűnt idők nagysága, túl kevés az ember, kevesen vannak más fajok képviselői is, és ezáltal nagyon kevés a település” (235–236.).

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Béres Attila János és Nagy Ádám az Indiana Jones-történeket használják fel egy vallástörténeti és vallásrendszertani összefoglaló megírásához. Megtudjuk, hogy Indiana Jonest „jellemzően az egyistenhitek vonzzák”, és a korábbi történetek alapján a szerzők azt jósolják, „a készülő ötödik Indiana Jones-film a muszlim valláshoz talál majd esetleg utat” (278.). Ma már tudjuk, hogy a film készítői mégis inkább az ókori többistenhithez fordultak. Török Zoltán gazdasági alapfogalmakat mutat be a Harry Potter-univerzum történeteire építve, a munkamegosztás gazdasági jelentőségétől a határhaszon fogalmán át a bankrendszer szerepéig és az infláció fogalmáig. A szerző a bölcsek kövében a pénzromlás veszélyét látja, amelynek „megsemmisítése – és a pénzmennyiség jelentős megemelkedésének megakadályozása – közgazdaságtanilag mindenképp bölcs döntés volt” (299.).

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Orosz László és Nagy Ádám a Harry Potter-történeteket arra használják fel, hogy a kvantumfizika néhány alapfogalmát érthetővé tegyék. A Szükség Szobájáról megtudjuk, hogy „speciális roxforti pályán alakít ki állóhullámot”, Hisztis Mirtill egy kvantumszellem, Félig Fej Nélküli Nick az alagúteffektus alapján tud áthatolni a falakon, és Göthe Salamander a kvantumhatározatlanság miatt nem tudta kimenekíteni az első világháború keleti frontjáról az ukrán vashasú sárkányokat. A kötet záró tanulmánya a Star Trek-filmek és sorozatok alapján vizsgálja a tudományos fejlődésnek a társadalmi átalakulásokra gyakorolt hatását. A Star Trek világa egy olyan optimista vízió, amelyben a technikai fejlődés hatékonyan segíti a társadalom előrehaladását. Az orvostudomány fejlődése, a világűrből érkező fenyegetések elhárítása, új bolygók benépesítése – minden technikai vívmány az emberiség és más fajok növekvő jólétéhez vezet. A tanulmány azonban azzal a dilemmával zárul, hogy a valóságban van-e garancia arra, hogy a technikai fejlődés megfelelő morális keretek között megy-e végbe. A szerző konklúziója természetesen az, hogy „a tudomány nem biztosít morális iránytűt”, „a mérce megtalálása a mi feladatunk” (352.).

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Vállalt küldetését a kötet hibátlanul teljesíti: világosan és szórakoztatóan mesél tudományos problémákról, hogy értsék még a téridőn túl is. Mint az egyik korábbi kötet szerzője, személyes tapasztalatból azt állítom, hogy kevés munka okoz ekkora örömet a szerzőnek. A számára fontos tudományos problémáról érthetően beszélni, és elmélyedni egy-egy kedvenc fantáziavilágban. Nem is olyan egyszerű a Star Wars vagy a Harry Potter hihetetlenül részletgazdag univerzumát a tanulmányokban látható mélységben feltárni. Kutatómunka az is a javából.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

(Nagy Ádám szerkesztő: A téridőn is túl. Budapest: Atheneum, 2022, 368 o., ISBN 9789635431731)
 
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave