Kitekintés

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Gimes Júlia gondozásában
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

DOI: 10.1556/2065.182.2021.11.17
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

 
 
Eddig rosszul fogyókúráztunk?
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Az „energia-egyensúlyi modell”, amely szerint a súlygyarapodás azért következik be, mert az egyének több energiát fogyasztanak, mint amennyit felhasználnak, nem felel meg a valóságnak. Az erről szóló közlemény szerzői a „szénhidrát-inzulin modell” mellett érvelnek.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Cara Ebbeling és szerzőtársai szerint az elhízás energia-egyensúlyi rendellenességként való felfogása a fizika egyik alapelvét anélkül fogalmazza újra, hogy figyelembe venné a súlygyarapodás hátterében álló biológiai folyamatokat. Az általuk konstruált szénhidrát-inzulin modell szerint az elhízás valójában egy anyagcserezavar, amelyet nem az ételek mennyisége, hanem minősége okoz. Ez a magyarázata annak, hogy a kevesebb evésre és több mozgásra buzdító közegészségügyi üzenetek ellenére folyamatosan nő az elhízott emberek és az elhízáshoz kapcsolódó betegségek aránya. A szénhidrát-inzulin modell szerint nem a túlfogyasztás okozza az elhízást, hanem a hízás folyamata okozza a túlfogyasztást. Az elhízásjárvány részben az élelmiszerek minőségének változására adott hormonális válaszoknak köszönhető, hiszen különösen a magas glikémiás indexű ételek, a gyorsan emészthető szénhidrátok, alapvetően változtatják meg az anyagcserét.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Amikor nagymértékben feldolgozott szénhidrátokat eszünk, több inzulin termelődik, ugyanakkor a hasnyálmirigy kevesebbet választ ki az inzulinnal ellentétes hatású glükagon hormonból. Ez viszont azt jelzi a zsírsejteknek, hogy több kalóriát raktározzanak el, aminek eredményeként kevesebb energia áll rendelkezésre az izmok és más anyagcsere-aktív szövetek táplálására. Az agy azt érzékeli, hogy a szervezet nem kap elég energiát, ami viszont éhségérzethez vezet. Ráadásul az anyagcsere lelassulhat, hogy a szervezet takarékoskodni tudjon az „üzemanyaggal”. Ennek eredményeként az éhségérzet megmaradhat, miközben a zsírraktár növekszik.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Az elhízásjárvány megértéséhez tehát nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy mennyi ételt fogyasztunk el, hanem azt is, hogy az elfogyasztott ételek hogyan hatnak a hormonrendszerre és az anyagcserére. Az energia-egyensúlyi modell a szervezet számára minden kalóriát egyformának tekint, így az imént említett tényezőket nem veszi figyelembe.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Bár a szénhidrát-inzulin modell alapjai az 1900-as évek elejére vezethetők vissza, a tizenhét nemzetközileg elismert szakember által közzétett tanulmány a modell eddigi legátfogóbb elemzése. Leírják a modellt alátámasztó bizonyítékokat, és mindkét modellel kapcsolatban tesztelhető hipotéziseket fogalmaznak meg. Következtetésük azonban az, hogy nem arra kell ösztönözni az embereket, hogy egyenek kevesebbet, hanem arra, hogy figyeljenek oda, hogy mit esznek. Az első szerző, David Ludwig szerint „csökkenteni kell azoknak a gyorsan emészthető szénhidrátoknak a fogyasztását, amelyek az alacsony zsírtartalmú étrend korszakában elárasztották az élelmiszerpiacokat. Ez csökkenteni fogja a szervezetnek a testzsír elraktározására irányuló alapvető késztetéseit, így az emberek kevesebb éhséggel és küzdelemmel fogyhatnak”.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A szerzők elismerik, hogy mindkét modell meggyőző teszteléséhez és a bizonyítékoknak talán jobban megfelelő új modellek létrehozásához további kutatásokra van szükség. Ennek érdekében konstruktív diskurzusra és a különböző nézeteket valló kutatók közötti együttműködésre szólítanak fel, hogy „az előrejelzéseket szigorú és elfogulatlan kutatások során teszteljék”.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Ludwig, S. D. – Aronne, J. L. – Astrup, A. R. et al.: The Carbohydrate-Insulin Model: A Physiological Perspective on the Obesity Pandemic. The American Journal of Clinical Nutrition, 2021. DOI: 10.1093/ajcn/nqab270, https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab270/6369073
 
 
A daganatok eddig ismeretlen genetikai trükkjei
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A rosszindulatú sejtek kialakulása, a sejtek korlátlan osztódása ellen védő ún. tumorszuppresszor gének mutációi gyakran nem a korlátlan szaporodást teszik lehetővé, ahogy ezt mostanáig gondolták, hanem azt, hogy a rákos sejtek elbújhassanak az immunrendszer elől. A neves amerikai Howard Hughes Medical Institute kutatóinak ez a felfedezése új utakat nyithat a rákkutatásban és a rákbetegségek elleni küzdelemben.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Az, hogy a daganatok képesek átverni a szervezet védelmi mechanizmusait, régóta ismert. 2019-ben Nobel-díjat ért az a felfedezés, amelynek lényege, hogy egyes daganatok olyan fehérjéket termelnek, amelyek kikapcsolják a rákos sejteket megtámadó immunsejteket. Ennek a kikapcsolásnak a gátlására gyógyszereket fejlesztettek ki, és ez az immunterápia számos daganatos betegség, például a melanoma kezelésében áttörést hozott. Az esetek kb. ötven százalékánál azonban hatástalan.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Stephen Elledge és munkatársai egereken végzett kísérleteik során több mint száz mutálódott tumorszuppresszor génről állapították meg, hogy képesek megakadályozni, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa a rosszindulatú sejteket. Sőt, azt valószínűsítik, hogy a rákban található ismétlődő mutációk szelekcióját nagyrészt éppen a tumornak az az igénye vezérli, hogy elkerülje az immunrendszert.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Martin, T. D. – Patel, R. S. – Cook, R. D. et al.: The Adaptive Immune System Is a Major Driver of Selection for Tumor Suppressor Gene Inactivation. Science, 2021. 373, 6561, 1327. DOI: 10.1126/science.abg5784
 
 
A zene is ragályos
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A zene fertőző, akár egy vírus – állítják kanadai matematikusok.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A számok első megjelenését követően a letöltések mintázata nagyon hasonlít a fertőző betegségek járványgörbéire. A kutatók azt vizsgálták, hogy azokkal a matematikai eszközökkel, amelyekkel a fertőző betegségeket tanulmányozzák, vajon megtudhatnak-e valamit arról, hogyan válnak népszerűvé a dalok.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Az elemzéshez a ma már nem működő MixRadio zenei streaming szolgáltatás közel 1,4 milliárd egyéni dallal kapcsolatos letöltésekből álló adatbázisának adatait használták fel. Az Egyesült Királyságban 2007 és 2014 között letöltött ezer legnépszerűbb dalra összpontosítva azt mérték, hogy a járványos betegségek standard modellje, az úgynevezett SIR-modell mennyire illeszkedik a dalletöltések időbeli trendjeihez. Azt találták, hogy a dalletöltési trendek leírásakor a modell ugyanolyan jól teljesített, mint a fertőző betegségek népességen belüli terjedésének leírásakor.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A szerzők szerint ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy mind a zene, mind a fertőző betegségek terjedése a társadalmi kapcsolatoktól függ. A dalok esetében azonban nem feltétlenül van szükség fizikai kontaktusra.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A legfertőzőbbnek az elektronikus zene mutatkozott. Fertőzési együtthatója 3430 volt, ami kb. 190-szerese a legragályosabbnak tartott kanyaróénak (18). A sorban leghátul a dance és a metál műfajok állnak 2,8 és 3,7, ezek csak kicsit haladják meg az influenzavírus, illetve a koronavírus brit változatának fertőzőképességét.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A szerzők szerint, ahogy ma már a fertőző betegségek terjedésének matematikai modelljeivel megállapítható, hogy mennyi az átlagos fertőzöttség ideje, mekkora lesz egy járvány végső mérete, vagy meddig fog tartani, ugyanezekkel a modellekkel az is megbecsülhető, hogy egy egyén átlagosan mennyi ideig hallgatja ugyanazt a dalt, a számot összesen hány ember fogja letölteni, vagy hogy egy dal mennyi ideig lehet népszerű. Ez a tudás segítheti a zeneszámok „menedzselését”.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Rosati, P. D. – Woolhouse, H. M. – Bolker, B. M. et al.: Modelling Song Popularity as a Contagious Process. Proceedings of the Royal Society A: Mathematical and Physical Sciences, 22 September 2021. DOI: 10.1098/rspa.2021.0457, https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2021.0457
 
 
Eredetiségvizsgálat
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A Science folyóirat kitekintés rovatában Paolo Cherubini a vonós hangszerek kormeghatározásának roncsolásmentes módszerét ismerteti. A mesterhangszerek horribilis áron kelnek el, példaként egy 2012-ben 16 millió dollárért eladott hegedű szerepel. A gyűjtők és a művészek is fontosnak tartják az eredetiség igazolását, ami azonban nem egyszerű feladat.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Az úgynevezett dendrokronológiai vizsgálat alapja, hogy a fák évgyűrűi függnek a klimatikus viszonyoktól, így az azonos helyen és azonos időben nőtt fák évgyűrűinek mintázata hasonló lesz.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A húros hangszerek hátlapja, oldala és a nyak általában jávorfából készült, az előlap pedig norvég lucfenyőből. A mesterek szerint a magasabb hegyeken nőtt, sűrűbb évgyűrűkkel rendelkező fákból jobb minőségű hangszerek készíthetők. A régi hegedűkészítő iskolák a kelet-olaszországi Alpokban nőtt fákból válogattak.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Cherubini, P.: Tree-ring Dating of Musical Instruments. Science, 24 September 2021. 373, 6562, 1434–1436. DOI: 10.1126/science.abj3823
 
 
Szén-dioxidból keményítő
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A keményítő egyes növényekben az energia hosszú távú tárolását szolgáló makromolekula, de nélkülözhetetlen az emberi táplálkozásban, és a bioiparnak is egyik fontos alapanyaga. Kínai kutatók olyan kémiai-biokémiai eljárást publikáltak, amelynek során szén-dioxidból és hidrogénből szintetizálnak keményítőt.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A keményítő előállítása a növényekben lassú és alacsony hatékonyságú folyamat. Az ismertetett mesterséges eljárás tizenegy főbb reakciólépésből áll, és segítségével egy milligramm katalizátorra számolva percenként 22 nanomol szén-dioxidot (körülbelül fél mikroliter 20 °C-os fokos CO2-gáz) alakítottak át keményítővé. Ez a kukoricakeményítő termeléséhez hasonlítva 8,5-szeres sebesség.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Cai, T. – Sun, H. – Qiao, J. et al.: Cell-free Chemoenzymatic Starch Synthesis from Carbon Dioxide. Science, 24 September 2021. 373, 6562, 1523–1527. DOI: 10.1126/science.abh4049
 
 
Jelentés tengerekről
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

A közel 200 oldalas idei, az óceánok és az európai lokális tengerek állapotáról szóló jelentés (Copernicus Ocean State Report) minden eddiginél aggasztóbb adatokat tartalmaz a globális felmelegedéssel kapcsolatban. A publikáció több mint százhúsz szakértő munkája, az adatok nagy része a 2019-es évből származik. A kedvezőtlen változások mindenütt észlelhetők.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Az Északi-sark jege 1979 óta évtizedenként átlagosan 13 százalékkal csökkent, és a két utolsó vizsgált évben rekord alacsony szintet ért el.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Az óceánok átlaghőmérséklete 1993 és 2019 között évente 0,015 °C-kal emelkedett. A Jeges-tenger az óceánok globális felmelegedéséhez 4 százalékkal járul hozzá. A Barents-tengeren a jég vastagságának csökkenése közel 90 százalékos.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

Közvetlen gazdasági hatások is vannak: az Északi-tenger térségének szélsőséges változékonysága érzékenyen érinti a halászatot, de a jelentés részletesen tárgyalja például egy melegtengeri medúza, a portugál gálya Földközi-tengerben történt elszaporodásának a tengerparti országok idegenforgalmára gyakorolt negatív hatását is.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépjen be!

von Schuckmann, K. – Le Traon, P. Y. – Smith, N. et al.: Copernicus Marine Service Ocean State Report, Issue 5. Journal of Operational Oceanography, 1–185. Published online: 22 September 2021. DOI: 10.1080/1755876X.2021.1946240, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1755876X.2021.1946240?scroll=top&needAccess=true
delete
close
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
MeRSZ+ előfizetés szükséges.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
MeRSZ+ előfizetés szükséges.
    Kiemeléseim navigate_next
    Kiemelés:

    Kiemelések létrehozásához
    MeRSZ+ előfizetés szükséges.
      KEDVENCEIMHEZ ADÁS

      A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

      Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
      vagy lépj be a meglévővel!

      Személyes mappák
      MAPPÁBA RENDEZÉS

      A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

      A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

      Személyes mappák
      KIVONATSZERKESZTÉS

      Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

      A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

      Kivonatkészítés
      FOLYAMATOS GÖRGETÉS

      Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

      A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

      Folyamatos görgetés
      Kivonat
      fullscreenclose
      printsave