Ferenczi Sándor Összes Művei 1. Preanalitikus írások 1897–1908

Örök csillagok

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Pléh Csaba

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

az MTA rendes tagja
 
 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.183.2022.8.14
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A tudósok és munkájuknak jó része már akár fél évszázad után is csak a hivatalos tudománytörténészek számára érdekes. Vannak azonban örök csillagok is, akik munkájuk tartalmával állandóan jelen vannak a mai tudomány életében is. Ők egyszerre tartoznak a tudománytörténethez és a tudás mai formálásához, Arisztotelésztől Darwinig vagy Einsteinig. A magyar pszichoanalízis elindítója, Ferenczi Sándor ez utóbbiak közé tartozik, akinek elmélete a gyermek és gondozói közötti nyelvzavarról vagy a pszichoanalitikus eljárás befogadó változatáról állandóan jelen van a mai szakmai vitákban. Emiatt is, de a tudománytörténészek antikváriusi érdeklődése miatt is különleges jelentőségű, hogy három kiváló főszerkesztő, Mészáros Judit, Harmatta János és Bókay Antal gondozásában hét kötetben megjelenik Ferenczi összes műve.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az első kötet, amelynek szerkesztője az egész vállalkozás szellemi gondozója és fáradhatatlan érzelmi mozgatója, Mészáros Judit, a Ferenczi Sándor Egyesület vezetője, nem zsengéket mutat be. A pesti kórházakban kezdő orvos Ferenczi igen termékeny és sokfelé nyitott szerző. Ez a nyitottság, mint a szerkesztő szakavatott bevezetője is elmondja, egyszerre mutatja meg az ideggyógyásznak készülő Ferenczi érdeklődését a különös tudatállapotok, az álom, a kóma, de akár a spiritizmus iránt, és társadalmi elkötelezettségeit a bontakozó és forrongó nagyváros szegényei és elesettjei iránt.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A száznál több fellelt írás évekbe rendezve jelenik meg a kötetben, ugyanakkor jól használható mutatót is kapunk. Egészében a sokszor kicsi szösszenetekkel (valaki előadott valamit az orvostársaságban) a kötet megmutatja azt is, milyen volt a tudomány és népszerűsítésének szerveződése egy klasszikus polgári világban. Mi történt, s mit tartottak ebből rögzítendőnek? Milyen is volt ez száz évvel a Facebook előtt? Ebben a keretben a tudománytörténész és az érdeklődő olvasó számára megjelenik a kor és felbukkannak Ferenczi későbbi témái is. Igen izgalmas, mind a későbbi pszichoanalitikus gondolatrendszer, mind akár a mai pszichiátria szinte kényszeres nevezéktan igénye felől, ahogyan a fiatal Ferenczi küzd ismertetéseiben, legyen szó elméletekről, szerzőkről vagy esetekről a mentális zavarok sokfélesége vagy egyneműsége, és az idegrendszeri redukcionizmus kérdéseivel. Számos formában megjelenik a lelki élet nem tudatos szerveződése, és a Ferenczi gondolataiban oly fontos evolúciós eszme és ennek kapcsolata az egyedfejlődéssel. Ferenczi sok írásában, a törvényszéki szakértésről, a prostitúcióról vagy főként az alkohol okozta gondokról szólva átütő a szociális felelősség. De a sorok közt megjelenik a modern Budapest is. Egy lábújtöbbletű beteg bemutatásából tudjuk meg, hogy fél évtizeddel Conrad Röntgen módszerének bemutatása után a Rókusban már volt röntgenkészülék.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az írásokat igen részletes szerkesztői lábjegyzetek kísérik, az orvosi szakszavaktól kezdve a felmerülő nevek feloldásáig. Ez mind a mai olvasó, mind a szövegeket újrahasználó kutatók munkáját könnyíti. Kiváló vállalkozás a „teljes Ferenczi”, és az igen színvonalas bemutatkozás után várjuk a sorozat újabb köteteit.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

(Ferenczi Sándor Összes Művei 1. Ferenczi a pszichoanalízis felé – Preanalitikus írások. 1897–1908. Szerkesztette: Mészáros Judit. Budapest: Oriold és társai, 2022, 559 o.)
 
 
close
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Kiemelés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   delete
   Kedvenceimhez adás

   A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
   vagy lépj be a meglévővel!

   Személyes mappák
   Mappába rendezés

   A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Személyes mappák
   Kivonatszerkesztés

   Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Kivonatkészítés
   Folyamatos görgetés

   Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Folyamatos görgetés
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave