Kézhigiéné élményközpontú tanítása a nevelési és oktatási intézményekben

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Füzi Andrea Rita

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

egészségnevelő, élelmiszer szaktudomány egyetemi doktora

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Budapest Főváros Kormányhivatala II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A testi higiéné az emberrel egyidős társadalmi jelenség. A különböző korokban befolyásolják a vallási előírások, a hagyományok, a fizikai környezet lehetőségei, az egyének szocio-demográfiai helyzete és a mindenkori divatirányzatok is. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a környezettel közvetlen érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz bőre tekinthető a leginkább szennyezettnek, esetenként a legfertőzőbbnek. A körülményekhez igazított gyakorisággal, megfelelő ideig és mozdulatsorral elvégzett szappanos kézmosás a fertőzés és annak átvitele megelőzésének egyik leghatásosabb, legegyszerűbb és legolcsóbb módja, hiszen a fertőző betegségek 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. Megfigyelések és kutatások sora szerint alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel a hasmenéses megbetegedések közel fele, a légúti fertőzések közel negyede megelőzhető. A Népegészségügyi Osztály egészségnevelő vagy járványügyi felügyelő munkatársai az oktatási és nevelési intézmények felkérése alapján rendszeresen szerveznek, tartanak egészségnevelési interaktív foglalkozásokat az iskolákban és az óvodákban. Az Osztály több mint 10 éve hagyományosan megrendezésre kerülő egészségnapok, újabban a Fenntarthatósági Hét keretei között egy témával foglalkozó vagy komplex programokat szervez, koordinál. A komplex rendezvények során a gyerekek forgószínpadszerűen más-más foglalkozásokon gyarapítják elméleti és gyakorlati tudásukat. A siker záloga, hogy egy összeszokott, lelkes, szakmailag elhivatott, döntően karitatív munkát vállaló, magas szakmai színvonalat nyújtó Együttműködői Csapattal dolgozunk számos témában: elsősegélynyújtás, táplálkozás, környezetvédelem, közlekedésbiztonság, viktimizáció elkerülése, baleset-megelőzés, függőség prevenció stb. Az egészségnapok, interaktív foglalkozások elengedhetetlen eleme a kézhigiéné oktatás, melynek, formáiról és tapasztalatairól a jelen előadás számol be.
close
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Kiemelés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   delete
   Kedvenceimhez adás

   A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
   vagy lépj be a meglévővel!

   Személyes mappák
   Mappába rendezés

   A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Személyes mappák
   Kivonatszerkesztés

   Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Kivonatkészítés
   Folyamatos görgetés

   Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Folyamatos görgetés
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave