Mentális egészség; szociológiai vonatkozások

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Dávid Beáta

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

szociológus, egyetemi tanár

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Semmelweis Egyetem, Mentálhigiéné Intézet
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Kapcsolataink nem csupán önértékelésünk, identitásunk kialakulásában, a társas szerepek elsajátításában – egyszóval személyiségfejlődésünkben – játszanak szerepet, hanem testi-lelki jóllétünkre is hatással vannak. Az erős, stabil támogató kapcsolathálózattal rendelkezők kedvezőbb fizikai és pszichés egészséggel bírnak: nehéz helyzetekben a körülöttük lévő, támogató kapcsolatok fokozhatják megküzdési képességeiket, csökkenthetik a feszültséget, illetve fizikai fájdalomcsökkentő hatással is bírnak. Emellett segítenek és motiválnak a gyógyulásban, védenek a káros, önpusztító tevékenységekkel szemben. Nemzetközi vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a személyes kapcsolatok a hoszszú élet egyik legfontosabb előrejelzői. Ha az egyén nincs egyedül, ha vele törődnek és őt fontosnak tartják, akkor ez társadalmi-gazdasági státusztól, különféle egészségügyi kockázati tényezőktől, egészség-magatartástól, az egészségügyi szolgáltatások használatától és személyiségjellemzőktől függetlenül is csökkenti a mortalitást. 2014-ben a Guardian hasábjain jelent meg, hogy a magány a korai halálozás szempontjából nagyobb rizikófaktort jelent, mint napi 15 szál cigaretta vagy a túlsúly. És nem véletlen az sem, hogy az öngyilkosság, depresszió, paranoia és a balesetek előfordulása is gyakoribb, ha személyes (baráti, társ) kapcsolatok híján vagyunk. Ma a „magányosság korában”, ahogy George Monbiot írja cikkében, a magány pusztít el/öl meg minket. A fenti összefüggések fényében az előadás részletesen kitér a magyar felnőtt lakosság bizalmas és baráti kapcsolatainak bemutatására, a rendszerváltás óta vizsgált alakulására. A legfrissebb kutatási eredményekre támaszkodva a kapcsolathálózati tipológiákat a bizalom és magány összefüggésében is megvizsgáljuk.
close
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Kiemelés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   delete
   Kedvenceimhez adás

   A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
   vagy lépj be a meglévővel!

   Személyes mappák
   Mappába rendezés

   A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Személyes mappák
   Kivonatszerkesztés

   Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Kivonatkészítés
   Folyamatos görgetés

   Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Folyamatos görgetés
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave