MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Mészáros Ernő

A környezettudomány alapjai


Termoklin és mélytengeri áramlás

A termoklin zóna az óceánok átmeneti tartománya, amely a felszíni keveredési réteget a 2000 m alatti mélyréteggel (abisszikus öv) összeköti. Ebben a tartományban, mint említettük, a hőmérséklet a mélység növelésével csökken. Ennek megfelelően a víz sűrűsége is lefelé növekszik, ezért „piknoklin” rétegnek is nevezzük. Ebben a rétegben az óceán az azonos sűrűségű izopiknikus) felületek mentén keveredik. Az egyenlítő környékén a 200 és 1000 méter közötti nagy sűrűségű helyeket összekötő felületek a sarkok felé haladva egyre sekélyebb vízbe, majd a felszínre kerülnek (lásd 4.6. ábra; Broecker és Peng, 1982). Ebből következik, hogy a felszíni vízben a sarkok felé haladva egyre nagyobb lesz a sűrűség, így az Atlanti-óceánon a sarkok közelében leáramlás, az egyenlítő környékén feláramlás alakul ki. Ez az ún. óceáni ventilláció egyes légköri nyomanyagok mélyebb vizekbe szállításában fontos szerepet játszik. Így az emberi tevékenység miatt a legkörbe kerülő szén-dioxid nem elhanyagolható része a magasabb szélességeken nyelődik el az óceánokban.

A környezettudomány alapjai

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 549 1

DOI: 10.1556/9789634545491

A környezettudomány az emberi tevékenység és a környezet kapcsolatának, általában a környezeti törvények megismerésének tudománya. Alapvető feladata az életet befolyásoló külső tényezők változásainak nyomon követése, ezek gazdasági és szociális következményeinek feltárása, az emberi tevékenység és a környezetet ért emberi hatások összekapcsolása megfigyelések, illetve matematikai modellek segítségével. Jelen kötet célja a földi környezet kialakulásának és jelenlegi állapotának leírása, az ember és környezete kapcsolatának természettudományos tárgyalása. Ennek megfelelően ismerteti a környezeti változások rövid történetét, röviden vázolja a légköri és a szárazföldi környezetre vonatkozó ismereteket, valamint az óceánok geológiai, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait. Végül tárgyalja a különböző környezeti tartományok kölcsönhatásait, a legfontosabb földi elemek és vegyületek biogeokémiai körforgalmát. A könyv elsősorban a környezettudomány hazai kutatását és oktatását kívánja elősegíteni, de ajánlható minden érdeklődőnek, aki környezetünk problémáit tudományos elmélyültséggel kívánja megismerni.

Hivatkozás: https://mersz.hu/meszaros-a-kornyezettudomany-alapjai//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave