Papp Ilona (szerk.)

Szolgáltatási menedzsment


Szabályozási elvek

A versenykorlátozások jogában az európai fejlett országokban a szabályozás irányát illetően kétféle meghatározó elvi alap különböztethető meg. A szabályozás egyik irányának elvi alapja az abszolút tilalom. Ennél a kiindulási norma az, hogy tilos minden, a versenyt korlátozó kartellmegállapodás, s az ilyen megállapodások semmisek. Miután azonban a gazdasági gyakorlat azt bizonyítja, hogy nem minden kartellszerű megállapodás káros, a jogalkotók a generális tilalom alól meghatározott kivételeket fogalmaznak meg. Az angol jog a kivételt az olyan megállapodásokra fogalmazza meg, amelyeknél a termelés és forgalmazás a közösség ellátásának, a szükségletek kielégítésének leghatékonyabb módjaként valósul meg, és amelyek elősegítik a műszaki fejlődést. A francia jogban a kivételeket a termékek forgalmának javítása, a specializáció, a racionalizáció gazdasági fejlődést elősegítő eseteire rögzítették. Németország kartelljogi alaptörvénye pedig többek között a kis- és középvállalatok kooperációját elősegítő együttműködéseket is mentesíti, kiemelve, hogy a mentesítés feltételeként az előnyöknek meg kell haladniuk a versenykorlátozásból eredő hátrányokat.

Szolgáltatási menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 161 5

Hivatkozás: https://mersz.hu/papp-szolgaltatasi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave