MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Rekettye Gábor, Törőcsik Mária, Hetesi Erzsébet

Bevezetés a marketingbe


PR – PUBLIC RELATIONS

A Public Relations (PR – kiejtve: péer) magyarul közkapcsolatokat jelent. Mivel magyarosítása – hasonlóan például a marketing szóhoz – ennek az angol szakkifejezésnek sem sikerült – legjobb kísérleteknek talán a „közönségkapcsolatok” és a „kapcsolatszervezés” tekinthető –, a magyar szakirodalomban és egyre inkább a köznyelvben is a nemzetközileg elterjedt eredeti kifejezést használják. Néhány évtizeddel ezelőtt még a vállalatok többségénél a PR mint vállalati kommunikáció elkülönült a marketingtől. A PR-t mint a marketingfunkciókkal érintkező, de annak részét nem képező menedzsmentfeladatot kezelték. Ennek oka elsősorban abban rejlett, hogy a PR iránt jelentősebb igények a környezetükkel diszharmóniába került cégeknél, konfliktuselhárítás okán merültek fel (vegyipar – környezetszennyezés; légitársaság – katasztrófa stb.), és a fontosabb feladatok megoldása ilyen esetekben a vállalat vezetőjére vagy a kiemelt felelősséggel bíró – lényegében az első ember nevében megszólaló – sajtószóvivőre hárult. A sajtószóvivő munkájának gerincét általában egyfajta, a vállalat nézőpontja és a médiamegjelenések közötti „híd” építése képezte. Ahogy e hídépítő tevékenységnek egyre lényegesebb szerep jutott a „normális” vállalati kommunikációban is, úgy a sajtókapcsolatok köre is egyre nyitottabbá vált az általános közönségkapcsolatokra. Idővel a vállalat számára fontos érdekeltekkel (stakeholder) létesülő kapcsolatok fenntartása és a jó hírnév (goodwill) kommunikálása különösen szerteágazó és komplex működési és piacot stabilizáló feladattá vált. Ez a fejlődés alapjaiban kérdőjelezte meg a PR – korábban is csak viszonylagos – önállóságát. Álláspontunk szerint a PR csak mint a marketingkommunikációs eszköztár szerves része értelmezhető.

Bevezetés a marketingbe

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 759 3

Három dolgot emelek ki, ha a Bevezetés a marketingbe erényeit kell megragadnom. Elsőként azt, hogy szakít a klasszikus marketingkönyvek sémáival, és számos újszerű megközelítést mutat be. Másodszor a szerzők önmérsékletét az egyes témák kifejtésében. Harmadszor a szöveg könnyed stílusát. Ezektől lesz ez a könyv kifejezetten olvasóbarát. Azért ajánlom elolvasásra, mert azon ritka művek egyike, ami kedvet csinál egy olyan szakterülethez, amelynek művelése könnyűnek tűnik, a sikert azonban szűkösen mérik.

Dr. Veres Zoltán

sorozatszerkesztő

Pannon Egyetem, Veszprém

Hivatkozás: https://mersz.hu/rekettye-torocsik-hetesi-bevezetes-a-marketingbe//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave