MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keserű György Miklós (szerk.)

A gyógyszerkutatás kémiája


Oldhatóság

A vegyületek vizes oldhatósága a gyógyszerkutatás és fejlesztés minden résztevékenységében meghatározó jelentőséggel bír. A vegyület már az első előállítását követő in vitro vizsgálatokban vizes pufferoldatokban kerül oldásra, az in vivo vizsgálatokban a szájon át történő adagolás során meghatározza a felszívódást, a biológiai membránokon történő átjutást, de a metabolikus enzimek legtöbbje is az erősen lipofil xenobiotikumok oldhatóbbá tételében játszik szerepet. Az oldhatóság a gyógyszerkutatás gyakorlatában nem növelhető minden határon túl, hiszen a membránokon való átjutás erősen hidrofil vegyületek esetén gátolt, így azok felszívódása és például a központi idegrendszerbe való bejutása korlátozott. Ebből következően az oldhatóság minden gyógyszerkutatási programban része a multidimenziós optimálásnak, így gyors és pontos meghatározása kiemelkedően fontos. A kísérleti meghatározás módjairól szóló 3.7.2.1. fejezetből látható, hogy a gyorsaság és a pontosság egymás ellen ható elvárások. Ráadásul, a tervezéshez a vegyületek előállítása előtt is fontos ismerni azok várható vizes oldhatóságát, így a vegyületek in silico oldhatóság becslésére létrehozott eljárásoknak bőséges tere van.

A gyógyszerkutatás kémiája

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2015

ISBN: 978 963 059 076 1

A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának alkalmazása jellemez. A kötet a folyamatra és annak lépéseire koncentrálva a témakör kémiai aspektusait dolgozza fel, így az Olvasók a kémikus szemével kísérhetik végig a gyógyszerkutatás folyamatát.

A könyv a szükséges gyógyszerkémiai, analitikai és fizikai kémiai, valamint eljáráskémiai ismereteket egységes formában tárgyalja, ugyanakkor rámutat azokra az informatikai, biológiai, orvosi, jogi és egyéb területekre, ahol a magasabb szintű integráció szempontjai érvényesülnek. Hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint a gyógyszerkutatás kémiájában közel tíz év gyakorlat szükséges a kellő jártasság kialakításához. A szerzők közössége jelen kötettel kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a szükséges ismeretek megszerzésének útja, ha jelentősen rövidebb nem is, de szemléletében egységesebb, összefüggéseiben áttekinthetőbb, eszköz- és módszerválasztásban tudatosabb lehessen.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keseru-a-gyogyszerkutatas-kemiaja//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave