MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Keserű György Miklós (szerk.)

A gyógyszerkutatás kémiája


Maximális plazmakoncentráció és a hozzá tartozó idő

A maximális koncentráció (Cmax) és a hozzá tartozó időpont (tmax) valamely dózis egyszeri, adott módon történő beadása mellett elérhető legmagasabb plazmakoncentrációt és a csúcskoncentráció kialakulásához szükséges időt mutatják. Mivel a legtöbb gyógyszer esetében létezik valamilyen plazmakoncentráció-hatás öszszefüggés, a Cmax jelzi, hogy a tervezett adagolási mód és dózis alkalmazásával a gyógyszermolekula ADME-tulajdonságai lehetővé teszik-e a minimálisan hatékony szint elérését, illetve hogy a kialakult koncentráció milyen messze esik a toxikus hatásokhoz tartozó szintektől. A legkisebb hatékony és a toxikus hatásokhoz kapcsolható koncentrációszintek közötti tartományt terápiás ablaknak nevezzük (lásd 4.22. ábra). A farmakokinetikai görbe Cmax-ig terjedő szakaszának meredeksége (ka, lásd 4.17. ábra) a felszívódás sebességi állandója. A tmax értéke gyakran jelzi a maximális hatás várható idejét, és az esetek többségében önmagában elegendő a felszívódás sebességének jellemzésére. Ha oldékonysági tulajdonságok (pl. savas pH-n oldhatatlan vegyületek), a formuláció jellege vagy más hatások (pl. ételinterakció) miatt a felszívódás nem kezdődhet meg a beadás pillanatában, a plazmakoncentráció nullától különböző t időpontban is nulla lesz, és tmax már nem jelzi megfelelően a felszívódás sebességét. A beadás pillanatától a felszívódás megkezdéséig terjedő időtartamot eltolódási időnek (lag time, tlag) nevezzük.

A gyógyszerkutatás kémiája

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2015

ISBN: 978 963 059 076 1

A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának alkalmazása jellemez. A kötet a folyamatra és annak lépéseire koncentrálva a témakör kémiai aspektusait dolgozza fel, így az Olvasók a kémikus szemével kísérhetik végig a gyógyszerkutatás folyamatát.

A könyv a szükséges gyógyszerkémiai, analitikai és fizikai kémiai, valamint eljáráskémiai ismereteket egységes formában tárgyalja, ugyanakkor rámutat azokra az informatikai, biológiai, orvosi, jogi és egyéb területekre, ahol a magasabb szintű integráció szempontjai érvényesülnek. Hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint a gyógyszerkutatás kémiájában közel tíz év gyakorlat szükséges a kellő jártasság kialakításához. A szerzők közössége jelen kötettel kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a szükséges ismeretek megszerzésének útja, ha jelentősen rövidebb nem is, de szemléletében egységesebb, összefüggéseiben áttekinthetőbb, eszköz- és módszerválasztásban tudatosabb lehessen.

Hivatkozás: https://mersz.hu/keseru-a-gyogyszerkutatas-kemiaja//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave