Pethő Menyhért

Mezőgazdasági növények élettana


Az aminosavak lebontása

A növényi fehérjék lebomlása során keletkezett aminosavak bekapcsolódása a fehérjeszintézisbe nem korlátlan. Feltételezzük, hogy az aminosavak a sejtben eltérő helyeken (poolban) találhatók. A szintetizált aminosavak közvetlenül kapcsolatban vannak a fehérjeszintézissel, de a fehérjék lebomlásakor keletkezett aminosavak egy „raktárba”, aminosav-poolba kerülnek, s ezen aminosavak nehezen hozzáférhetők a fehérjeszintézis számára. Rendszerint oxidatív folyamatok révén használódnak fel. Bekapcsolódásuk a légzésbe ketosavak formájában lehetséges; ehhez azonban először ketosavakká kell lebomlaniuk. E folyamatot dezaminálásnak nevezzük.

Mezőgazdasági növények élettana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 831 6

A viszonylag bőséges külföldi és szegényes hazai növényélettani tankönyvek, kézikönyvek mellett alig találkozunk a szántóföldi növénytermesztés és kertészet elméleti megalapozását szolgáló növényélettani munkákkal.

Ezt a hiányt pótolta a jelen munka 1984-es kiadása. A három évtizedes egyetemi oktatói tapasztalatokkal kialakított tematika hangsúlyozottan foglalkozott a termesztett növények szervesanyag-termelésének növényélettani alapjaival.

Az új tudományos eredmények alapján átdolgozott mű hangsúlyos része az anyagcsere-élettan, a bioreguláció, a stresszfiziológia, valamint a termésképzés élettana. A kézikönyv hasznos segítséget nyújt a növényélettan hazai felsőoktatásában, ugyanúgy hasznosíthatják a korábban végzett szakemberek is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/petho-mezogazdasagi-novenyek-elettana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave