Pethő Menyhért

Mezőgazdasági növények élettana


A növények nyugalmi állapota

Földünkön a trópusi őserdők kivételével a növények életfeltételei periodikusan váltakoznak. Ez a szubtrópusokon a nedves és száraz periódusok váltakozásával függ össze (szavannák, sivatagok, sztyeppek), amihez mérsékelt égövünkön a téli hideg járul. Az időjárás periodicitásához a növények életfolyamataik periodikus jellegével alkalmazkodtak. Növényeink a kedvezőtlen viszonyokat ún. nyugalmi állapotban vészelik át, amikor életfolyamataik minimálisra csökkennek. Egyéves növények áttelelő szerve a mag, a kétéves és az évelő növényeknél a törzsfejlődés során a különböző áttelelő (és raktározó-) szervek alakultak ki. Fás növényeinken még tavasszal kialakulnak a levélhónalji rügyek, amiket xeromorf sajátosságú rügypikkelyek védenek.

Mezőgazdasági növények élettana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 831 6

A viszonylag bőséges külföldi és szegényes hazai növényélettani tankönyvek, kézikönyvek mellett alig találkozunk a szántóföldi növénytermesztés és kertészet elméleti megalapozását szolgáló növényélettani munkákkal.

Ezt a hiányt pótolta a jelen munka 1984-es kiadása. A három évtizedes egyetemi oktatói tapasztalatokkal kialakított tematika hangsúlyozottan foglalkozott a termesztett növények szervesanyag-termelésének növényélettani alapjaival.

Az új tudományos eredmények alapján átdolgozott mű hangsúlyos része az anyagcsere-élettan, a bioreguláció, a stresszfiziológia, valamint a termésképzés élettana. A kézikönyv hasznos segítséget nyújt a növényélettan hazai felsőoktatásában, ugyanúgy hasznosíthatják a korábban végzett szakemberek is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/petho-mezogazdasagi-novenyek-elettana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave