Pethő Menyhért

Mezőgazdasági növények élettana


A hormonális termésszabályozás alapjai

A növényenkénti termések száma és a termésnagyság, a termés minősége közötti összefüggés régi tapasztalati tény. A túlterhelt gyümölcsfák termései aprók, értéktelenek, ugyanakkor a gyenge termésű években fejlődő nagy gyümölcsök tárolhatósága rosszabb, a következő évben pedig — a fokozott virágrügy-differenciálódás miatt — az optimálisnál bőségesebb a virágzás, romlik a gyümölcsök értéke. Gyümölcsöseinkben tehát közvetlen termelési érdek a szakaszos termésképzés megszüntetése, lehetőleg a növényenkénti optimális termésszám beállítása. Ezt ma a terméskötés szabályozásával érhetjük el, ami történhet termésritkítással és a terméskötés növelésével. A vegyszeres termésritkítással a következő évi termés nagyságát is szabályozzuk (tartós fiziológiai hatás). Ezért almánál, ahol különösen erősen jelentkezik a szakaszosság, a termésritkítás hatékony eszköz. Meggynél és cseresznyénél viszont, ahol a terméskötés igen rossz (egyes években a virágok 0,1–2%-ából fejlődik termés), a terméskötés elősegítése a cél.

Mezőgazdasági növények élettana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 831 6

A viszonylag bőséges külföldi és szegényes hazai növényélettani tankönyvek, kézikönyvek mellett alig találkozunk a szántóföldi növénytermesztés és kertészet elméleti megalapozását szolgáló növényélettani munkákkal.

Ezt a hiányt pótolta a jelen munka 1984-es kiadása. A három évtizedes egyetemi oktatói tapasztalatokkal kialakított tematika hangsúlyozottan foglalkozott a termesztett növények szervesanyag-termelésének növényélettani alapjaival.

Az új tudományos eredmények alapján átdolgozott mű hangsúlyos része az anyagcsere-élettan, a bioreguláció, a stresszfiziológia, valamint a termésképzés élettana. A kézikönyv hasznos segítséget nyújt a növényélettan hazai felsőoktatásában, ugyanúgy hasznosíthatják a korábban végzett szakemberek is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/petho-mezogazdasagi-novenyek-elettana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave