Pethő Menyhért

Mezőgazdasági növények élettana


A növényegyed öregedése

A monokarpkius növények általános öregedése szoros kapcsolatban van a termésképzéssel, az tehát életciklusuk genetikailag meghatározott szakaszában következik be. Amint az előzőekben láttuk, a lomblevelek fokozatos öregedése során az idősebb levelekben a fotoszintézis intenzitása, a szövetek fehérje- és nukleinsav-tartalma jelentősen csökken, s e változások az alsó levelek elhalásához vezetnek. Termesztett egyéves növényeink állományaiban a termésképzés után nem csupán a levelek, hanem az egész növény öregszik, sőt az egyedek öregedése rendszerint egyszerre következik be, s egész állományok érnek be, öregednek meg és pusztulnak el. Igaz, a levágott alsó levelek desztillált vízen hamarabb öregednek, mint a csúcshoz közelebbiek, azaz a termésképzés előtt a levelek egyedi kora is befolyásolja az öregedést. Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy a búza állományában aratás előtt a lombozat egyszerre sárgul.

Mezőgazdasági növények élettana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 831 6

A viszonylag bőséges külföldi és szegényes hazai növényélettani tankönyvek, kézikönyvek mellett alig találkozunk a szántóföldi növénytermesztés és kertészet elméleti megalapozását szolgáló növényélettani munkákkal.

Ezt a hiányt pótolta a jelen munka 1984-es kiadása. A három évtizedes egyetemi oktatói tapasztalatokkal kialakított tematika hangsúlyozottan foglalkozott a termesztett növények szervesanyag-termelésének növényélettani alapjaival.

Az új tudományos eredmények alapján átdolgozott mű hangsúlyos része az anyagcsere-élettan, a bioreguláció, a stresszfiziológia, valamint a termésképzés élettana. A kézikönyv hasznos segítséget nyújt a növényélettan hazai felsőoktatásában, ugyanúgy hasznosíthatják a korábban végzett szakemberek is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/petho-mezogazdasagi-novenyek-elettana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave