Pethő Menyhért

Mezőgazdasági növények élettana


Az olajok anyagcseréje, a lipid- és szénhidrát-anyagcsere kapcsolata

A zsír- és szénhidrát-anyagcsere az aktivált ecetsavon keresztül szoros kapcsolatban van: mind a zsírsavak lebontása, mind szintézise, mind a zsír-szénhidrát kölcsönös átalakulás az aktivált ecetsavon keresztül valósul meg. A növényekben főként telítetlen zsírsavakat tartalmazó trigliceridek (olajok) szerepelnek a szénhidrátok mellett energiaforrásként. A trigliceridek legnagyobb mennyiségben az olajos magvak raktározószöveteiben fordulnak elő, de megtalálhatók egyéb szövetek sejtjeinek szferoszómáiban is. A magvak raktározószöveteiben található olaj a fejlődő csíranövény szén- és energiaforrása, ezért felhasználása előtt át kell alakulnia szállítható vegyületekké; a vegetatív szervekben az olaj közvetlen energiaforrás.

Mezőgazdasági növények élettana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 831 6

A viszonylag bőséges külföldi és szegényes hazai növényélettani tankönyvek, kézikönyvek mellett alig találkozunk a szántóföldi növénytermesztés és kertészet elméleti megalapozását szolgáló növényélettani munkákkal.

Ezt a hiányt pótolta a jelen munka 1984-es kiadása. A három évtizedes egyetemi oktatói tapasztalatokkal kialakított tematika hangsúlyozottan foglalkozott a termesztett növények szervesanyag-termelésének növényélettani alapjaival.

Az új tudományos eredmények alapján átdolgozott mű hangsúlyos része az anyagcsere-élettan, a bioreguláció, a stresszfiziológia, valamint a termésképzés élettana. A kézikönyv hasznos segítséget nyújt a növényélettan hazai felsőoktatásában, ugyanúgy hasznosíthatják a korábban végzett szakemberek is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/petho-mezogazdasagi-novenyek-elettana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave