Szűcs Krisztián, Lázár Erika, Németh Péter

Marketingkutatás 4.0


A nem racionális fogyasztó

Feltételezhető, hogy vannak olyan piacok, termékkategóriák és persze fogyasztói típusok, csoportok, amelyek esetében a realitás érzékelése (többnyire) objektív. Elképzelhető, hogy igazi vásárlási döntéseknél (Törőcsik, 2009) és/vagy magas involváltság esetén a fogyasztó tisztában van az igényeivel, és teljeskörűen értékelni is tudja a piaci kínálat elemeit, ezekből ki tudja választani a számára leginkább megfelelőt. De ez az eset meglehetősen ritka, és csupán a fogyasztók kisebb részére vonatkozik, ahogyan a homo oeconomicus feltételrendszere is inkább az elméleti keretek között állja meg a helyét.

Marketingkutatás 4.0

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2023

ISBN: 978 963 454 854 6

Kedves marketinges kolléga! Soha ne becsüld alá a fogyasztód, ügyfeled, soha ne próbáld leegyszerűsíteni a gondolkodását! Járj nyitott szemmel, mérj, értsd meg az értékrendjét, szempontjait, döntéseit! Kizárólag szakszerűen kutass – ennek feltételeként légy tisztában a módszertani lehetőségeiddel! Egy rosszul megválasztott kutatási design többet árt, mint használ – hiába tűnhet az eredmény megnyugtatónak és elfogadhatónak a menedzsment számára. A marketing a fogyasztó viselkedésének vizsgálatával kezdődik, és a siker kizárólag a fogyasztó véleményének vizsgálatát követően értékelhető valódinak. A Marketingkutatás 4.0 könyv segítségével biztos és aktuális tudás birtokába kerülhetsz a fentiekhez.

Kovács Balázs, Ipsos, Marketing Communications

Sokéves piackutatói gyakorlatom egyik legfőbb tanulsága, hogy a kutatás sikerében nem elhanyagolható tényező a megbízó felkészültsége. Mondhatjuk, hogy a piackutatás vevőjének elégedettsége megköveteli a vevő edukációját. A Pécsi Tudományegyetem oktatóinak műve ehhez nyújt támogatást. Legnagyobb erőssége, hogy bemutatja a kutatási technológia fejlődésének legújabb eredményeit is. A téma oktatói számára rendkívüli és régen várt segítség.

Veres Zoltán, Pannon Egyetem, egyetemi tanár

Szűcs Krisztián:

Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Marketing és Turizmus Intézet (PTE KTK MTI)

Lázár Erika:

Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Marketing és Turizmus Intézet (PTE KTK MTI)

Németh Péter:

Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Marketing és Turizmus Intézet (PTE KTK MTI)

Hivatkozás: https://mersz.hu/szucs-lazar-nemeth-marketingkutatas-4.0//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave