Borján Eszter, Rigó János

Szülészeti szimulációs gyakorlatok


Postpartum vérzések

Az újszülött megszületését követően az uterus erőteljes összehúzódása és az erekben kialakuló lokális véralvadás szükséges a vérzés csökkenéséhez. A szülés után kialakuló kóros mértékű vérzéses állapotok jelentkezhetnek a placentáris szakban, a szülés utáni első 24 órában (korai vagy primer postpartum vérzés) és a szülést követő 24 órán túl, de hat héten belül (késői vagy szekunder postpartum vérzés). Amennyiben a szülés alatt és az ezt követő 24 órában az elvesztett vérmennyiség meghaladja az 500 ml-t, postpartum vérzésről beszélünk. A perinatális anyai halálozás hátterében közel 20 százalékban a postpartum vérzések állnak. A korai felismerésnek és az azonnali beavatkozásnak kiemelt jelentősége van a szülészeti ellátásban.

Szülészeti szimulációs gyakorlatok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 861 4

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 2007 szeptembere óta alkalmazunk valósághű páciensszimulátorokat a különböző képzési programokban. A szimulációs gyakorlatokat 2009-től önálló tantárgyként vezettük be a graduális képzésekbe. Magyarországon elsőként került beszerzésre a CAE Healthcare által gyártott valósághű szülészeti szimulátor (Lucina Fidelis), amellyel 2016 februárjában kezdtünk oktatni a különböző szakirányokon. A szimulátor a szülésznő szakirányon a „Szülészeti szimulációs gyakorlatok” elnevezésű önálló kurzus keretén belül jelenik meg, az ápoló szakirányon a „Szülészet-nőgyógyászat és ápolástana” tantárgy egyes óráin, a mentőtiszt hallgatóknál pedig a „Speciális oxiológia” kurzus részeként. A védőnő szakirányon a záróvizsgára történő komplex felkészítő program során találkoznak az eszközzel a hallgatók. Az ápoló szakirányon szintén megjelenik a záróvizsgára történő felkészítésben és a gyakorlati záróvizsga egyik elemeként is.

Jegyzetünk elsősorban a szülésznő hallgatók szakmai felkészülését segíti, de hasznos lehet az ápoló, mentőtiszt és védőnő szakirányokon tanulók számára is. A kiadvány első részében a szimulációs gyakorlatokhoz szorosan kapcsolódó elméleti ismereteket foglaljuk össze röviden. A második részben találhatók a foglalkozásokra való felkészülést segítő kérdések, az esetek bemutatása és a gyakorlatok részletes leírása a konkrét szülésznői tevékenységek, feladatok ismertetésével. A jegyzet végén ajánlott könyvek és tudományos közlemények segíthetik az adott témában történő elmélyülést.

Hivatkozás: https://mersz.hu/borjan-rigo-szuleszeti_szimulacios_gyakorlatok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave