Borján Eszter, Rigó János

Szülészeti szimulációs gyakorlatok


Magzatmonitorozás a kezdetektől napjainkig

A nyugati kultúrában egészen a XVII. századig nincs írásos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy vizsgálták volna a magzati szívműködést. François Isaac Mayor (1779–1854) genfi orvos közölte először, hogy a fület közvetlenül a várandós hasára szorítva az anyai pulzustól eltérő ritmusú magzati szívműködés hallható. 1816 körül René Théophile Hyacinthe Laënnec (1781–1826) francia orvos találta fel a sztetoszkópot és dolgozta ki a felnőtt szív- és tüdőauszkultáció technikáját. Laënnec munkatársa, Jacques Alexandre Le Jumeau (1787–1877) alkalmazta elsőként a módszert várandós nők esetén a magzati szívhangok tanulmányozására. Anton Friedrich Hole (1789–1862) német szülészprofesszor 1834-ben elsőként írta le a magzati sztetoszkóp felépítését. Adolphe Pinard (1844–1934) francia szülészorvos sztetoszkópja 1876-ban jelent meg. A fából, fémből vagy műanyagból készült sztetoszkóp a mai napig az ő nevét viseli: Pinard-féle sztetoszkóp. A XIX. században számos törekvés irányult arra, hogy a magzati szívhangok vizsgálatával a magzat jóllétére vonatkozóan vonjanak le következtetéseket. Hermann Friedrich Kilian (1800–1863) német szülészorvos 1849-ben az észlelt kóros magzati szívfrekvencia alapján javasolta a fogóműtét haladéktalan alkalmazását.

Szülészeti szimulációs gyakorlatok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 861 4

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 2007 szeptembere óta alkalmazunk valósághű páciensszimulátorokat a különböző képzési programokban. A szimulációs gyakorlatokat 2009-től önálló tantárgyként vezettük be a graduális képzésekbe. Magyarországon elsőként került beszerzésre a CAE Healthcare által gyártott valósághű szülészeti szimulátor (Lucina Fidelis), amellyel 2016 februárjában kezdtünk oktatni a különböző szakirányokon. A szimulátor a szülésznő szakirányon a „Szülészeti szimulációs gyakorlatok” elnevezésű önálló kurzus keretén belül jelenik meg, az ápoló szakirányon a „Szülészet-nőgyógyászat és ápolástana” tantárgy egyes óráin, a mentőtiszt hallgatóknál pedig a „Speciális oxiológia” kurzus részeként. A védőnő szakirányon a záróvizsgára történő komplex felkészítő program során találkoznak az eszközzel a hallgatók. Az ápoló szakirányon szintén megjelenik a záróvizsgára történő felkészítésben és a gyakorlati záróvizsga egyik elemeként is.

Jegyzetünk elsősorban a szülésznő hallgatók szakmai felkészülését segíti, de hasznos lehet az ápoló, mentőtiszt és védőnő szakirányokon tanulók számára is. A kiadvány első részében a szimulációs gyakorlatokhoz szorosan kapcsolódó elméleti ismereteket foglaljuk össze röviden. A második részben találhatók a foglalkozásokra való felkészülést segítő kérdések, az esetek bemutatása és a gyakorlatok részletes leírása a konkrét szülésznői tevékenységek, feladatok ismertetésével. A jegyzet végén ajánlott könyvek és tudományos közlemények segíthetik az adott témában történő elmélyülést.

Hivatkozás: https://mersz.hu/borjan-rigo-szuleszeti_szimulacios_gyakorlatok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave