MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet II.

Középkor


A magyar koronázási szertartás

A magyar koronázás is a fenti frank minta szerint történt. Ennek során először is az esztergomi érsek megkérdezi az egybegyűlteket, hogy alkalmasnak tartják-e a királyt a kormányzásra, melyre egyszerre kellett igent kiáltaniuk. (Íme, a pogánykori választás és az alkalmasság elvének szimbolikus kifejezése.) Ezután következett az ún. egyházi eskü, melynek során a király, kezét a Bibliára helyezve megesküdött, hogy a törvényeket megtartja és az országnagyok megkérdezésével kormányoz. A felkenés során a király jobb alkarjára és hátára az érsek a szentelt olajjal keresztet rajzolt. Ezután felöltöztették a Szent Istvánnak tulajdonított öltözékekbe, amihez palást, bíborszínű lábbeli, karpántok és gyűrű tartozott, majd átadták neki a kardot, melyet megsuhogtatott, jelezve, hogy megvédi a rászorulókat. Ezután az érsek a fejére illesztette a koronát, majd átadta a jogart és országalmát. (A Szent Korona nem Szent István koronája volt, bár részei külön-külön már a XI. században elkészülhettek. Ugyanakkor feltehetően István eredeti koronája is zárt volt, hiszen a pápától kapta. A jogar XIII. századi, az országalma XIV. századi lehet.) Ezután következett a szintén pogány eredetű trónra ültetés. Ezzel a koronázás egyházi része véget ért, következett a világi szertartások sora, így a XIV. századtól elvétve, a következőtől rendszeresen az Aranysarkantyús-rend lovagjainak felavatása (ennek a világi rendnek a szabályzata ismeretlen), ítélkezés néhány perben (mindkettő a hatalom tényleges átvételét szimbolizálta), a világi koronázási eskü, melynek során a király esküt tett a rendi alaptörvényekre, majd egy ún. koronázási dombról vagy templomtoronyból a négy égtáj felé csapott kardjával, jelezve, hogy bármely irányból jövő ellenség ellen felveszi a harcot. A magyar király koronázása csak akkor volt érvényes, ha Székesfehérváron történt, ha a prímás végezte és ha a Szent Koronát helyezték a fejére. Károly Róbertet háromszor kellett megkoronázni, hogy mind a három előírás teljesüljön.

Életmódtörténet II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 832 3

Ez a könyv nemcsak a középkori tárgyi környezetet (lakóhely, öltözet, táplálék stb.) mutatja be, hanem egyrészt szélesebb értelemben beszél az „élet kereteiről” (demográfia, higiénia, orvoslás, élelmezés, technika, termelés, településszerkezet stb.) másrészt a társadalom belső viszonyairól (család, egyes életkorok, nemek illetve társadalmi csoportok jellemzői és kapcsolatai stb.), végül a gondolkodásmódról (erkölcs, mentalitás, mindennapi rítusok, jogszemlélet, az idő és tér felfogása stb.). Ez a megközelítés a múlt bemutatása mellett korunk jelenségeit is értelmezi.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave