MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet II.

Középkor


A fegyelmezetlen egyház

Az egyháziaknak ugyanakkor nemcsak kiváltságaik voltak, hanem különleges feladatuk is: az emberek számára a keresztény életvitel példáját kellett nyújtaniuk. Ez a korai századokban különösen nehéz volt, de később sem sikerült maradéktalanul. A magasabb egyházi tisztségeket elsősorban hatalmi és jövedelmet hozó állásnak tartották, és a királyok – mikor még egyedül gyakorolták az invesztitúrát –, gyakran leghűségesebb embereiket, például remek harcosokat jutalmaztak vele, akik nem változtak egyik napról a másikra szent életűvé. Máskor, szorult helyzetben, pénzért adományoztak egyházi hivatalokat (simónia). Előfordult, hogy gyermek kapott magas egyházi méltóságot, mint Hunyadi Mátyás idejében Estei Hippolit, a hatéves esztergomi érsek. A nemesi családok második gyermeke általában pap lett, és gyakran nem sokkal különbül élt, mint marcona lovag testvérei. Ezek a főpapok feleségeket és ágyasokat tartottak, harcoltak, ha kellett, és kevés gondot fordítottak egyházkerületük alsópapságának ellenőrzésére, általában nem is ott laktak. A VII. Gergely-féle reformig természetes volt, hogy a papok nősültek. Az alsópapság tagjai gyakran kereskedéssel, pénzkölcsönzéssel, kocsmázással is foglalkoztak. ➤[1b]

Életmódtörténet II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 832 3

Ez a könyv nemcsak a középkori tárgyi környezetet (lakóhely, öltözet, táplálék stb.) mutatja be, hanem egyrészt szélesebb értelemben beszél az „élet kereteiről” (demográfia, higiénia, orvoslás, élelmezés, technika, termelés, településszerkezet stb.) másrészt a társadalom belső viszonyairól (család, egyes életkorok, nemek illetve társadalmi csoportok jellemzői és kapcsolatai stb.), végül a gondolkodásmódról (erkölcs, mentalitás, mindennapi rítusok, jogszemlélet, az idő és tér felfogása stb.). Ez a megközelítés a múlt bemutatása mellett korunk jelenségeit is értelmezi.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave