MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet II.

Középkor


Kívül is meg belül is

Éltek a keresztény társadalmakban szétszórva nem keresztények is. A zsidókhoz a keresztény társadalom ellentmondásosan viszonyult. Be is fogadta és kívül is rekesztette őket, ahogy maguk a zsidók is a beilleszkedés és elzárkózás határán egyensúlyoztak. A vallási ellentét tulajdonképpen nagyobb volt, mint az eretnekek esetében, akik természetesen elfogadták Jézus megváltó szerepét. Sőt, a keresztény hagyomány szerint Jézust nem Pilátus ítélte el, hanem a zsidó papok és világiak, akik kikövetelték a megváltó kereszthalálát. A zsidókat egyháziak és világiak egyaránt az ősi zsidó bűn örököseinek tekintették, mintegy felelősnek a megváltó kínhaláláért. (Ez persze ellenkezett a kereszténység azon alapeszméjével, miszerint Jézus eleve áldozatnak érkezett.) Így gyakran kellett a zsidóknak elviselniük üldöztetéseket és megaláztatásokat. Toulouse grófja például a IX. században azt a szokást honosította meg, hogy minden évben nagypénteken meg kellett jelenjen előtte a zsidók elöljárója, akit nyilvánosan felpofozott, ezzel emlékeztetve Jézus kereszthalálára.

Életmódtörténet II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 832 3

Ez a könyv nemcsak a középkori tárgyi környezetet (lakóhely, öltözet, táplálék stb.) mutatja be, hanem egyrészt szélesebb értelemben beszél az „élet kereteiről” (demográfia, higiénia, orvoslás, élelmezés, technika, termelés, településszerkezet stb.) másrészt a társadalom belső viszonyairól (család, egyes életkorok, nemek illetve társadalmi csoportok jellemzői és kapcsolatai stb.), végül a gondolkodásmódról (erkölcs, mentalitás, mindennapi rítusok, jogszemlélet, az idő és tér felfogása stb.). Ez a megközelítés a múlt bemutatása mellett korunk jelenségeit is értelmezi.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave