MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Raskó István

Genetika és egészség


A terhességi depresszió következményei

A terhes nők több mint 13%-a mutat depressziós tüneteket a terhesség alatt vagy a terhesség utáni első évben. A terhesség alatti anyai depresszió megnöveli annak valószínűségét, hogy az újszülött kis testsúllyal szülessen. Ez annak a következményeképpen alakul ki, hogy az anyai depresszió olyan magasabb hormontermeléshez vezet, ami az utódoknál testtömegindex-csökkenést okoz. A szülés utáni depresszió pedig csökkenti az újszülött számára olyan fontos anyatejjel történő táplálás időszakát. Ezenkívül, ha az anya a terhesség 32. hetében izgalmi-depressziós rendellenességben szenved, akkor annak a valószínűsége, hogy a gyermeke hétéves korában asztmás lesz, kétszerese a normális terhesekének. Hasonlóan, ezek a gyerekek rendellenességeket mutatnak későbbi életükben a beszédképzésben, a figyelemben, az okfejtésben is. Ha az anya depressziós, a gyermeknél háromszoros a rizikója arra, hogy figyelemhiányos, hiperaktív tüneteket mutasson, és viselkedési, emocionális problémái legyenek. Ennek az az oka, hogy a placenta által termelt CRH pozitív visszacsatoló útvonalat teremt, amely a születés után megszakad, így a magzat emelkedett szintű glukokortikoidoknak van kitéve, amelyek befolyásolják az idegrendszer fejlődését és programozását, aminek következtében a gyermek viselkedési zavarokra lesz hajlamos. Bizonyos depresszió elleni gyógyszerek, amelyeket a terhes anya szed, hosszú távú következményekkel járhatnak a születendő gyermek életében.

Genetika és egészség

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 840 8

Hogyan szabályozza táplálkozásunk a génkifejeződést és a betegséghajlamot? Mik az őssejtek, és mire használhatjuk őket a gyógyításban? Hogy változtatja meg a bennünk élő mikrovilág a betegséghajlamunkat? Mi a hálózati medicina, és mi a jelentősége a gyógyszerfejlesztésben? Milyen genetikai alapon fejlesztett vakcinákkal küzdhetünk az új típusú fertőzések ellen? Hogyan befolyásolja a méhen belüli fejlődés a későbbi betegséghajlamunkat? Hogyan alkalmazhatjuk saját genetikai adataink megismerését az életminőség javításában? Van-e az őseink földrajzi eredetével összefüggő betegséghajlamunk?

A TámPont könyvek sorozat új darabja, a Genetika és egészség érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/rasko-genetika-es-egeszseg//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave