MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Állatok, növények

Az erdős, mocsaras vidékek visszaszorulásával folytatódott az állatfajok eltűnése. Magyarországon eddig bizonyíthatóan negyven növény- és ötvenhárom állatfaj tűnt el – köztük a mézpázsit, amely a világon egyedül itt élt. A végváriak gyakran még szelídített változatban is tartottak hódot és darvat – most a hód eltűnik, a daru pedig csak átvonuló madárként van jelen, de már nem fészkel az ország területén. A mai magyar határokon belüli területről eltűnt a hiúz, a farkas és a jávorszarvas is. A sólyom a török időkben igen értékes vadászállatnak számított, de a lőfegyverek elterjedésével „feleslegessé” vált, sőt valóságos irtó hadjáratot indítottak ellene, ahogyan máshol is Európában. A vízi világ visszaszorulásával szinte teljesen eltűntek a csíkféle halak, a darvakon kívül a gödények, kócsagok is. Az utolsó hódot 1854-ben lőtték le. A vidra is veszélybe került. Majdnem kipusztult továbbá az alföld nagy testű, repülésre képtelen madara, a túzok. Amikor az ónos esőtől elnehezült a teste, tömegével fogdosták össze példányait. Régebben Angliától Oroszországig mindenütt élt Európában; ma már csak nálunk és Ukrajnában található meg.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave