MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Alacsonyabb test, több éhező

A mezőgazdaság korszerűsítése és az új népélelmezési cikkek elterjedése választ adott a népességnövekedés kihívásaira, de egyben ösztönözhette is a további népességnövekedést azáltal, hogy ritkábbá tette a válságokat. A korábban említett jelenségekkel együtt (felmelegedés, „szelídebb” háborúk, kereskedelem, kórokozókkal szembeni immunitás, járványokkal szembeni hatékonyabb intézkedések stb.) azonban csak azt biztosította, hogy többen maradjanak életben a létminimum szintjén, de azt már nem, hogy a létminimum fölé emelkedjenek. A hiányos táplálkozásra, a gyakori éhezésre utal, hogy a 15. és a 19. század között – a népesség növekedésével párhuzamosan – csökkent az átlagos testmagasság. Mindezek következtében a 18–19. századi külvárosokban és falvakban korábban elképzelhetetlen létszámú nélkülöző tömegek éltek. Ők lesznek a nagy forradalmak mozgatói. Az 1789-es, 1830-as és 1848-as francia forradalmak más-más körülmények között, másféle követelésekkel robbantak ki, de egyben közösek voltak: mindegyikre gyenge mezőgazdasági évet követően került sor, amikor jelentősen felszöktek a gabonaárak.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave