MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


A repülőterek

Az első repterek erre a célra kijelölt mezők voltak szélzászlókkal, majd fából épített hangárokkal. Később az éjszakai leszállás megkönnyítésére petróleumos rongyokkal tömött vödröket gyújtottak meg a „leszállópályák” mentén. Ezeket az 1920-as években váltották fel a villanyreflektorok. A londoni repülőtéren például 1939-ben már szép fogadóépület állt, de még ekkor sem volt épített felszállópályája, csak az épület előterét burkolták betonnal. A húszas évektől irányítótornyokat emeltek, és ezeket rádióadóval szerelték fel. 1925-től jelentek meg a repülőtereken a forgó antennák, amelyek morzejeleket továbbítottak a gépeknek. Ekkortól lehetett kizárólag a műszerekre hagyatkozva repülni. Korábban a pilóta a földi tereptárgyakat kémlelte, és nagy bajban volt, ha a felhőzet vagy a szürkület megakadályozta ebben. A második világháború idején az amerikaiak vezették be a műszeres leszállórendszert, és jelölték ki a légifolyosókat. Most már a köd sem volt akadálya a leszállásnak. A repülés egyre biztonságosabb és kényelmesebb lett. Bár az 1970-es évek vagy 2001. szeptember 11. terrorakciói fokozták a repülés kockázatát, a légi utazásra vállalkozók számát hosszabb távon nem vetették vissza.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave