MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


A jégszekrénytől a hűtőszekrényig

A 18–19. században már olyan nagy igény volt a hűtéses tárolásra, hogy pénzért lehetett jégtömböket vásárolni. Minél nagyobb darabban tárolták a vermekben, illetve szállították a jeget, annál később olvadt el, de előbb-utóbb mégis erre a sorsra jutott. 1834-ig sokféle jégszekrényt szabadalmaztattak, amelyek lényege az volt, hogy a lehető legtakarékosabban használták ki a bennük elhelyezett jég hűtőképességét. Ekkor azonban megjelent az első igazi hűtőszekrény, az amerikai Jacob Perkins találmánya. Szerkezetének alapötlete a skót William Cullen 1775-ös leírásából származott, vagyis a párolgás hűtő hatását használta fel. (Ugyanez a funkciója az embernél az izzadásnak.) Bizonyos anyagok gyorsan párolognak, ezáltal rövid idő alatt sok hőt vonnak el. Ilyen például a Perkins által alkalmazott salétromos éter, amelyet azután nyomás alatt újra folyékonnyá tett, és megint elpárologtatott. (A nyomáshoz kondenzátort, légsűrítőt alkalmazott: dugattyúk nyomták össze a gázt.) Végig ugyanaz az anyag keringett tehát a rendszerben. Később a salétromos étert ammóniával váltották fel.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave