MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Időbeosztás

Az időbeosztás régi örökség. Alighanem a kolostorok közösségei sugallták a pontos mintát. Gyorsan elterjedt. Három fő módszerét – ritmust felállítani, meghatározott foglalatosságokra szorítani, szabályozni az ismétlődések ciklusát – a kollégiumokban, a műhelyekben, a kórházakban már igen korán megtaláljuk. Az új diszciplínáknak nem okozott gondot az elhelyezkedés a régi sémák keretei között; a nevelés házai és a közsegélyező intézmények a zárdák életét és szabályait vették át, nemegyszer hozzájuk tartoztak. Az ipari kor szigora sokáig megőrzött egyfajta vallásos modort, a 17. században a nagy manufaktúrák szabályzata pontosan meghatározta azokat a gyakorlatokat, amelyek ritmizálták a munkát: „Minden személy … megérkezvén reggel a munkába, mielőtt munkájához látna, először is kezet mos, Istennek ajánlja munkáját, keresztet vet, és munkához kezd.” De még a 19. században is, amikor az iparban fel akarták használni a mezőgazdasági népességet, előfordult, hogy kongregációkhoz [katolikus hitbuzgalmi egyesületekhez] fordultak segítségért, és ezek szoktatták rá a mezőgazdasági munkásokat a műhelyben végzett munkára: beépítették őket a „gyár-zárdákba”.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave