MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


A mobilrobbanás

Az információs forradalom a kábelekkel párhuzamosan a rádióhullámok területén is feltartóztathatatlanul folytatódott. A rádió megjelenése óta foglalkoztatta az embereket, hogyan lehetne bárkit bárhol, bármikor elérni. Az amerikai Donald M. Mitchell 1942-ben szabadalmaztatta „hordozható rádió adó-vevőjét”. A két és fél kilós készülékkel egy időben vagy adni, vagy venni lehetett az üzeneteket, és hatótávolsága is igen korlátozott volt. A később CB-rádiónak vagy walkie-talkie-nak („sétálva beszélő”) nevezett készüléket utóbb tökéletesítették, és az 1970-es évek második felétől váratlanul divatba jött. Míg 1959 és 1974 között az Egyesült Államokban egymillió ilyen készüléket adtak el, addig csak 1977-ben már 25 milliót. A CB-őrület azonban hamar véget ért, mert a készülékek kezdték a használhatatlanságig zavarni egymást az éterben: ennyit a rendszer nem bírt el. De a taxik, mentősök később is használták ezeket az eszközöket. Az 1956-os forradalom idején a budapesti felkelők fontos információs csatornái, szervezőközpontjai lettek a mentősök rádiói.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave