MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Lőrinc László

Életmódtörténet III.

Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig


Ételízesítők és biokonyha

Sokakat viszont elrettentenek a zöldségek vegyszeres kezeléséről és az utak mentén növő zöldségek ólomfertőzöttségéről szóló hírek. Emellett az élelmiszeripar egyre több mesterséges színezéket, ízesítőt, adalékanyagot alkalmaz a kívánatos külső, halmazállapot, az ellenállhatatlan ízek eléréséért. Az első szintetikus ételízesítőt, a vaníliaesszenciát Dániában készítették 1874-ben (Wilhelm Haarmann és Ferdinand Tiemann). Azóta az adalékanyagok köre folyamatosan bővül. Évente tízezer új ételkészítmény jelenik meg a piacokon, és ezekben nagy szerepük van a hosszas kutatásokkal megtervezett adalékoknak. Egy számítás szerint a 21. század elején a fejlett országok lakói évente hat-hét kilogramm élelmiszer-adalékot fogyasztanak el. Az adalékok 1 százaléka tartósító, amely így hozzájárul az élelmezési helyzet javulásához. 90 százalékuk viszont színesítő, ízesítő, állagmódosító. A világ élelmiszeripara körülbelül 20 000-féle E-számmal jelölt adalékanyagot alkalmaz engedéllyel, és további 6000-7000, E-számmal nem rendelkező aromát. A gyakoribbak között ötszáznegyven olyan vegyület van, amelyet veszélytelennek ítéltek a szakértők, százötven esetében bizonytalanok, harminc pedig komoly károsodást okozhat a fogyasztónak. A szakemberek az adalékanyagok egy részét tartják felelősnek a 20. század végétől rohamosan elszaporodó allergiás megbetegedésekért.

Életmódtörténet III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 844 6

Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?

Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lorinc-eletmodtortenet-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave