MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dövényi Zoltán (szerk.)

A Kárpát-medence földrajza


Kelet-Magyarország

Magyarországnak az Európai Unión belül használt NUTS-rendszer (Nomenclature Unitées Territoriales Statistiques=A statisztikai területi egységek nevezéktana) szerinti területi beosztása a legfelsőbb szintű NUTS 1-nél tartalmazza az ún. nagyrégiókat, és hármat definiál. Ezek: Közép-Magyarország, a Dunántúl és Kelet-Magyarország, mely utóbbi néven az Alföld egészét és Észak-Magyarországot vonja össze. A NUTS 2 szint tervezési-statisztikai régióiból hét van: Közép-Magyarország változatlanul egységes marad, a Dunántúl három (Közép-, Nyugat- és Dél-), az Alföld két (Észak- és Dél-) részre osztatik, és megjelenik az ezen a szinten különálló entitás, Észak-Magyarország is. A NUTS 3 a megyéket jelenti olyan módon, hogy Budapest és Pest megye alkotja Közép-Magyarországot, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém a Közép-Dunántúlt, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala a Nyugat-Dunántúlt, Baranya, Somogy és Tolna a Dél-Dunántúlt; Észak-Magyarország megyéi Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, míg az Alföldön Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az Észak-Alföldhöz, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye a Dél-Alföldhöz soroltatott. A rendszer két további alsóbb kategóriája már lokális (kistérségi és települési) szint.

A Kárpát-medence földrajza

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2012

ISBN: 978 963 059 802 6

Fél évszázados hiányt pótol a kötet, hiszen utoljára 1947-ben jelent meg a Kárpát-medencét mint egységes földrajzi teret leíró kézikönyv. Geográfusok nemzedékei voltak politikai nyomásra elzárva ettől a témától, majd további évtizedek kellettek az újrakezdett kutatások eredményeinek összegzéséig. A szerkesztők, ahogy az a Világföldrajz kézikönyv esetében is történt, kitárták a kaput, s megpróbáltak mindenkit bevonni a munkába a magyar geográfiából, illetve földtudományból, akinek van érdemi mondanivalója a témában. A szóhasználat nem véletlen: magyar és nem magyarországi geográfiáról van szó, tehát a szerzők a Kárpát-medence különböző részein élnek és dolgoznak, az országhatárok ebben az esetben nem jelentettek akadályt.

Az eredmény páratlanul gazdag és friss, ugyanakkor egységes szemléletmóddal kidolgozott Kárpát-medence kép. A kötet kellően részletes a témában elmélyedni vágyók számára, de elég színes és érdekes ahhoz, hogy magával ragadja az egy-egy részlet iránt érdeklődőket, illetve az Akadémiai Kiadó kézikönyv sorozatának hűséges gyűjtőit is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dovenyi-a-karpat-medence-foldrajza//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave