Márkus Attila

Neurológia

Pszichológia szakos hallgatók számára


Status epilepticus

Az olyan állapotot nevezzük status epilepticusnak, amely során egymást követően több roham jelentkezik, a rohamok között a tudat és/vagy az érintett funkciók teljesen nem normalizálódnak, és mindez legalább fél óráig tart. Leggyakrabban fokális epilepsziával induló grand malban észlelhető, többnyire gyógyszerkihagyás, alkohol-, drogfogyasztás következtében. Életveszélyes állapot, sürgősségi intézeti kezelést igényel. Az egymást követő rohamok során a vérnyomás emelkedik, majd csökken, a véroxigén parciális nyomása csökken, széndioxid-tartalma nő, a pH emelkedik, a vércukor csökken, az ionháztartás felborul, a vesefunkciók romlanak, később tüdőödéma (tüdővizenyő) és szívelégtelenség lép fel, agyödéma alakul ki. Ezen elváltozások halálhoz vezethetnek.

Neurológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 733 3

A könyv elsősorban pszichológia szakos egyetemi hallgatók számára készült, de a klinikai pszichológia iránt érdeklődők, illetve ezen a területen dolgozó szakemberek is haszonnal forgathatják. Sajátos szempontok határozták meg a könyv felépítését, ilyen az egyetemi oktatás alapozó tárgyai által nyújtott ismeretek, illetve a klinikai pszichológia fontosabb vizsgálódási és érdeklődési területeinek figyelembevétele. A hagyományos neurológia néhány fejezetét (gerincvelő-, perifériás idegrendszeri és izombetegségek) a könyv nem tárgyalja, de valamivel nagyobb hangsúlyt helyez a neuropszichológiai és a kognitív vonatkozásokra.

A könyv két nagy egysége: az általános rész és a neurológiai kórképek. Az általános rész két fejezetcsoportra tagolódik. Az első a neuroanatómiai ismereteket, valamint az idegrendszer alapműködéseit biztosító rendszereket (elsősorban a mozgatórendszert, valamint az érzőkört) és azok kóros működéseit, a második a lebenyek funkcióinak és a humánspecifikus megismerés bázisképességeinek (beszéd, olvasás, írás, számolás) diszfunkcióit, valamint a tudatzavarok kérdéskörét tárgyalja. A részletes neurológia részben a klinikai kórképek szerepelnek.

A melléklet, a pszichológiai és neuropszichológiai tesztek rövid ismertetése azzal a szándékkal készült, hogy tájékoztatást nyújtson a neurológiai betegek pszichológiai vizsgálatához.

Hivatkozás: https://mersz.hu/markus-neurologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave