Márkus Attila

Neurológia

Pszichológia szakos hallgatók számára


A hypothalamus és a vegetatív idegrendszer

A hypothalamust a III. agykamra alsó, oldalsó része körül elhelyezkedő képletek alkotják, oldalsó és mediális régiói funkcionálisan is elkülönült számos magcsoportot tartalmaznak. A hypothalamus elsődleges funkciója a homeosztázis fenntartása, a szervezet biológiai alapműködéseinek biztosítása (táplálék- és vízfelvétel, hőmérséklet, vérnyomás és pulzus, alvás és ébrenlét szabályozása). Fontos szerepe van a genitáliák fejlődésében, a szexuális tevékenység szervezésében, a belső impulzusok egyensúlyban tartásában (egyes hypothalamikus régiók izgalma agressziót vált ki állatkísérletekben, más területek károsodása humán megfigyelések szerint akinetikus mutizmust okozhat). Afferens és efferens kapcsolatai közül a három legfontosabb:

Neurológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 733 3

A könyv elsősorban pszichológia szakos egyetemi hallgatók számára készült, de a klinikai pszichológia iránt érdeklődők, illetve ezen a területen dolgozó szakemberek is haszonnal forgathatják. Sajátos szempontok határozták meg a könyv felépítését, ilyen az egyetemi oktatás alapozó tárgyai által nyújtott ismeretek, illetve a klinikai pszichológia fontosabb vizsgálódási és érdeklődési területeinek figyelembevétele. A hagyományos neurológia néhány fejezetét (gerincvelő-, perifériás idegrendszeri és izombetegségek) a könyv nem tárgyalja, de valamivel nagyobb hangsúlyt helyez a neuropszichológiai és a kognitív vonatkozásokra.

A könyv két nagy egysége: az általános rész és a neurológiai kórképek. Az általános rész két fejezetcsoportra tagolódik. Az első a neuroanatómiai ismereteket, valamint az idegrendszer alapműködéseit biztosító rendszereket (elsősorban a mozgatórendszert, valamint az érzőkört) és azok kóros működéseit, a második a lebenyek funkcióinak és a humánspecifikus megismerés bázisképességeinek (beszéd, olvasás, írás, számolás) diszfunkcióit, valamint a tudatzavarok kérdéskörét tárgyalja. A részletes neurológia részben a klinikai kórképek szerepelnek.

A melléklet, a pszichológiai és neuropszichológiai tesztek rövid ismertetése azzal a szándékkal készült, hogy tájékoztatást nyújtson a neurológiai betegek pszichológiai vizsgálatához.

Hivatkozás: https://mersz.hu/markus-neurologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave