MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Komócsi András, Kónyi Attila, Ungi Imre

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból


Retroperitonealis haematoma

Abban az esetben, ha a femoralis punkció során az artéria elülső vagy hátsó fala az inguinalis szalag fölött sérül, az itt kialakuló vérzés a retroperitonealis tér felé progrediálhat. A retroperitonealis vérzés külső jelek alapján nehezen ismerhető fel, mert nem okoz lokális kompressziós tüneteket, egyszerű vizsgálóeljárások (fizikális vizsgálat, ultrahang) számára rejtett helyen van, ezért elsősorban akkor kell gondolnunk rá, ha transfemoralis katéterezést követően a betegnél nem magyarázható, volumenpótlásra nem vagy csak minimálisan reagáló hipotenzió lép fel. Emellett a hematokrit esése és a punkcióval azonos oldali derékfájdalom jelentkezhet. A diagnózist CT vagy esetleg ultrahangvizsgálat erősítheti meg. Terápiásan transzfúzió és ágynyugalom javasolt. Mivel a retroperitonealis haematoma a gyors, nagy mennyiségű vérzés miatt számos esetben fatális kimenetelű szövődmény, jellegzetes példája azon kórképeknek, amelyeket hamarabb kell kezelni, mint ahogy a pontos diagnózis megszületne. Hatékony katéteres terápia lehet az ipsilateralis vagy kontralaterális behatolásból perifériás angioplasticás ballonnal végzett kompresszió, amelyet stentgraft implantációja követ. Ez különösen fontos lehet abban az esetben, ha az érsérülést a kanyargós a. iliacába vezetett sheath általi laceratio idézte elő. Ilyen esetben a vérzés katéteres vérzéscsillapítás nélkül percek alatt fatális lehet.

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9912 2

Az intervencionális kardiológia hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A mindennapos gyakorlat részévé vált az arteria radialis behatolás, amely a korábbi módszerekhez képest a beteget kevésbé megterhelő eljárás. Hazánkban 2008-ban a coronariaintervencióknak már több mint a 75%-a radialis artérián keresztül történt. A transradialis katéterezés előnyei a napi rutin szintjén megfelelő gyakorlattal, széles körben való alkalmazás esetén mutatkoznak meg. A könyv a transradialis technika ismertetésén túl betekintést ad a szívkatéterezés történetébe, a koszorúér-szűkületek, az atherosclerosis kialakulásának folyamatába. A jól illusztrált, részletes tájanatómiai és fejlődéstani leírás mellett felöleli a katéteres diagnosztika és terápia teljes spektrumát, kitérve a legújabb módszerek, eszközök bemutatására, a megfelelő katéter, stent kiválasztására, a várható szövődményekre és elhárításukra.

Hivatkozás: https://mersz.hu/komocsi-ungi-konyi-szivkateterezes-arteria-radialis-behatolasbol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave