MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Komócsi András, Kónyi Attila, Ungi Imre

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból


Egyéb embolisatiók

A légembólia mellett a leggyakoribb a nem megfelelő antikoagulálás miatt kialakuló thrombembolia. A katéterezés során idegen anyagokat vezetünk az érpályába, ezért minden esetben gondoskodni kell a megfelelő antikoagulálásról. Femoralis behatolás esetén diagnosztikus katéterezéshez heparint nem adunk a betegnek, nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a használt katétereket, egyéb eszközöket előre elkészített heparinos oldattal mossuk át a beavatkozás előtt (5000 E/500 ml Salsol infúzió). Amennyiben a koronarográfiával egy ülésben jobbszívfél-katéterezést is végzünk, a radialis behatoláshoz hasonlóan direkt heparin adása javasolt, mivel az alacsonyabb áramlási sebesség miatt a vénás oldalon a katéter felületén jóval nagyobb a thrombus kialakulásának veszélye. A légembóliákkal ellentétben, ha cerebrális thrombembolisatio alakul ki, ennek kimenetele roszszabb indulatú. A thrombotikus szövődmények rendkívül veszélyes speciális esete a retrográd CTO-rekanalizáció során előforduló donor-ér trombózis. Ez a szövődmény igen nagy terület heveny infarktusát és általában a keringés azonnali összeomlását eredményezi. Amennyiben nem észleljük, vagy nem tudjuk elhárítani nagyon rövid időn belül ezt a fatális szövődményt, akkor a beteget nem tudjuk megmenteni.

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9912 2

Az intervencionális kardiológia hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A mindennapos gyakorlat részévé vált az arteria radialis behatolás, amely a korábbi módszerekhez képest a beteget kevésbé megterhelő eljárás. Hazánkban 2008-ban a coronariaintervencióknak már több mint a 75%-a radialis artérián keresztül történt. A transradialis katéterezés előnyei a napi rutin szintjén megfelelő gyakorlattal, széles körben való alkalmazás esetén mutatkoznak meg. A könyv a transradialis technika ismertetésén túl betekintést ad a szívkatéterezés történetébe, a koszorúér-szűkületek, az atherosclerosis kialakulásának folyamatába. A jól illusztrált, részletes tájanatómiai és fejlődéstani leírás mellett felöleli a katéteres diagnosztika és terápia teljes spektrumát, kitérve a legújabb módszerek, eszközök bemutatására, a megfelelő katéter, stent kiválasztására, a várható szövődményekre és elhárításukra.

Hivatkozás: https://mersz.hu/komocsi-ungi-konyi-szivkateterezes-arteria-radialis-behatolasbol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave