MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Komócsi András, Kónyi Attila, Ungi Imre

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból


Coronariadisszekció

A ballonkatéteres tágítás természetes velejárója az ér intimájának megrepedése. Ennek iránya nem számítható ki előre. Abban az esetben, ha a tágítás után meginduló véráram – a spontán aortadisszekcióhoz hasonlóan – az intima alatti állumenzsebbe jutva distalis irányban progrediáló szakadást hoz létre, elzáródhat az ér. Gyakran nem zsebszerű állumen, hanem az intima spirális, hosszanti repedése alakul ki, amely a szívizom ellátását a valódi lumen elzáródásához hasonlóan rontja. Az intima berepedésének irányítása volt a vágóballon (cutting balloon) kifejlesztésének alapkoncepciója, amely a felszínén a felfújásakor megjelenő (3 vagy 4 darab 0,005”–0,007”) atherotomiás pengét tartalmaz. Bár az eszköz a sebészi gátmetszéshez hasonlóan alkalmas kontrollált irányú sérülés létrehozására, a coronariadisszekció gyakoriságát a stentimplantáció elterjedése csökkentette igazán. Ezzel párhuzamosan került ki a gyakorlatból a distalis coronariaáramlást felfújt ballon mellett is lehetővé tevő, a disszekció „kitapasztásához” használt perfúziós ballon, és ez vetette vissza jelentősen a sikertelen PCI miatti sürgősségi bypassműtét iránti igényt.

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9912 2

Az intervencionális kardiológia hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A mindennapos gyakorlat részévé vált az arteria radialis behatolás, amely a korábbi módszerekhez képest a beteget kevésbé megterhelő eljárás. Hazánkban 2008-ban a coronariaintervencióknak már több mint a 75%-a radialis artérián keresztül történt. A transradialis katéterezés előnyei a napi rutin szintjén megfelelő gyakorlattal, széles körben való alkalmazás esetén mutatkoznak meg. A könyv a transradialis technika ismertetésén túl betekintést ad a szívkatéterezés történetébe, a koszorúér-szűkületek, az atherosclerosis kialakulásának folyamatába. A jól illusztrált, részletes tájanatómiai és fejlődéstani leírás mellett felöleli a katéteres diagnosztika és terápia teljes spektrumát, kitérve a legújabb módszerek, eszközök bemutatására, a megfelelő katéter, stent kiválasztására, a várható szövődményekre és elhárításukra.

Hivatkozás: https://mersz.hu/komocsi-ungi-konyi-szivkateterezes-arteria-radialis-behatolasbol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave