MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Komócsi András, Kónyi Attila, Ungi Imre

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból


Az a. femoralis punkciója

Bár az első coronariaangiográfiát Sones kipreparált a. brachialison keresztül végezte, könnyű elérhetősége, jó kompressziós lehetősége miatt évtizedeken át az a. femoralis volt a klasszikus behatolási kapu. A megfelelő punkciós hely kiválasztását csontos és lágy részek alapján meghatározott anatómiai tájékozódási pontok segítik. A maximális pulzáció, a lefutás tapintással történő ellenőrzése, valamint az inguinalis bőrredő és a Poupart-szalag lefutása alapján történő punkció általában rövid betanulási periódust követően biztonsággal elvégezhető. Femoralis behatolás esetén jellegzetes hiba, hogy a túl magas szúrás és ezzel a retroperitonealis haematoma elkerülése érdekében tudatosan az optimális magasság alatt szúrják meg az eret. Lényeges megérteni, hogy ez is súlyos hiba, hiszen ebben az esetben nagy valószínűséggel nem az a. femoralis communis, hanem profunda vagy superficialis artéria lesz a behatolás helye, ez pedig jelentősen növeli a femoralis csatorna felé a vérzés lehetőségét, s így nő a transzfúziós igény, valamint az álaneurizma kialakulásának és a kompressziós idegkárosodásnak a veszélye. A vérzésveszély növekedését az okozza, hogy míg az a. femoralis communis a femurfej előtt vékony lágyrész-kompartmentben fut, addig distalisabban már jóval vastagabb a lágy rész a bőrfelület és az ér között, így a kompressziós vérzéscsillapítás sikerének esélye is kisebb (19–20. ábra).

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9912 2

Az intervencionális kardiológia hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A mindennapos gyakorlat részévé vált az arteria radialis behatolás, amely a korábbi módszerekhez képest a beteget kevésbé megterhelő eljárás. Hazánkban 2008-ban a coronariaintervencióknak már több mint a 75%-a radialis artérián keresztül történt. A transradialis katéterezés előnyei a napi rutin szintjén megfelelő gyakorlattal, széles körben való alkalmazás esetén mutatkoznak meg. A könyv a transradialis technika ismertetésén túl betekintést ad a szívkatéterezés történetébe, a koszorúér-szűkületek, az atherosclerosis kialakulásának folyamatába. A jól illusztrált, részletes tájanatómiai és fejlődéstani leírás mellett felöleli a katéteres diagnosztika és terápia teljes spektrumát, kitérve a legújabb módszerek, eszközök bemutatására, a megfelelő katéter, stent kiválasztására, a várható szövődményekre és elhárításukra.

Hivatkozás: https://mersz.hu/komocsi-ungi-konyi-szivkateterezes-arteria-radialis-behatolasbol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave