MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Komócsi András, Kónyi Attila, Ungi Imre

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból


A katéterválasztás szempontjai

A szívkatéteres diagnosztika elterjedésével a korábban az operatőr által saját kezűleg tervezett görbületű katéterek helyett a speciális anatómiai háttér figyelembevételével kialakított, előzetesen elkészített görbületű eszközök használata vált egyeduralkodóvá (32. ábra). A rendelkezésre álló katéterkészlet kifejlesztésekor elsősorban a femoralis behatolás viszonyait vették figyelembe. A transradialis katéterezés során ennek a készletnek az elemeit használhatjuk, speciálisan módosított görbületű eszközökkel kiegészítve. Femoralis behatolásból végzett diagnosztikus koronarográfiához szinte minden vizsgáló a Judkins-katétereket használja első választásként, az arteria radialison keresztüli behatolás során azonban a speciális transradialis katétergörbületek nagy száma miatt ez korántsem ennyire egyértelmű. A dedikált transradialis katéterek széles választéka feltehetően épp annak köszönhető, hogy egyik sem tökéletes, így a katéterválasztás erősen függ az anatómiai adottságoktól és a vizsgáló gyakorlatától, képzettségétől. A következőkben részletesen tárgyaljuk ennek javasolt stratégiáját és a dedikált transradialis katéterek jellemzőit.

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9912 2

Az intervencionális kardiológia hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A mindennapos gyakorlat részévé vált az arteria radialis behatolás, amely a korábbi módszerekhez képest a beteget kevésbé megterhelő eljárás. Hazánkban 2008-ban a coronariaintervencióknak már több mint a 75%-a radialis artérián keresztül történt. A transradialis katéterezés előnyei a napi rutin szintjén megfelelő gyakorlattal, széles körben való alkalmazás esetén mutatkoznak meg. A könyv a transradialis technika ismertetésén túl betekintést ad a szívkatéterezés történetébe, a koszorúér-szűkületek, az atherosclerosis kialakulásának folyamatába. A jól illusztrált, részletes tájanatómiai és fejlődéstani leírás mellett felöleli a katéteres diagnosztika és terápia teljes spektrumát, kitérve a legújabb módszerek, eszközök bemutatására, a megfelelő katéter, stent kiválasztására, a várható szövődményekre és elhárításukra.

Hivatkozás: https://mersz.hu/komocsi-ungi-konyi-szivkateterezes-arteria-radialis-behatolasbol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave