MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Komócsi András, Kónyi Attila, Ungi Imre

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból


Koszorúérstent-implantáció

A ballonkatéteres tágításnak a rugalmas elemek hatására történő korai öszszeesés (elastic recoil) és a kontrollálatlan disszekció képezte a legfőbb hátrányát. Ezt küszöbölte ki a coronariastent-implantáció, amelyet elsőként 1986-ban alkalmazott Ulrich Sigwart és Jacques Puel Lausanne-ban. Maga az elnevezés Charles Thomas Stent nevéből ered, aki fogorvosként saját maga által kialakított fémimplantátumokat alkalmazott, és 1969-ben Judkins és Dotter használta először – egy perifériás érbe helyezett fémspirál kapcsán – a stent kifejezést. A stentek hatásmechanizmusa lényegében egyszerű, abban foglalható össze, hogy belülről megtámasztják a lument, a disszekció során beszakadt intimarészeket a falhoz szorítják, továbbá gátolják az ér korai és késői elasztikus zsugorodását – a „recoil”-t – és a remodellációt. Kezdetben a fémhálókat kézzel applikálták a ballonkatéter felszínére, míg manapság a könnyebb kezelhetőség és a nagyobb biztonságosság miatt a gyárilag a ballon felületére rögzített stentek használata vált egyeduralkodóvá. Míg korábban a stenteket a szövődményes ballonos tágítás esetén ún. „bail-out” indikációban használták, manapság a beavatkozások 99%-ában stentimplantációt végzünk. Minimális invazivitása és költséghatékonysága miatt gyakori a „direkt stentimplantáció”, amelynek során nem történik ballonos előtágítás, a laesio tágítását a stentet is kinyitó ballon egy lépésben végzi el (65. ábra).

Szívkatéterezés artéria radialis behatolásból

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9912 2

Az intervencionális kardiológia hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A mindennapos gyakorlat részévé vált az arteria radialis behatolás, amely a korábbi módszerekhez képest a beteget kevésbé megterhelő eljárás. Hazánkban 2008-ban a coronariaintervencióknak már több mint a 75%-a radialis artérián keresztül történt. A transradialis katéterezés előnyei a napi rutin szintjén megfelelő gyakorlattal, széles körben való alkalmazás esetén mutatkoznak meg. A könyv a transradialis technika ismertetésén túl betekintést ad a szívkatéterezés történetébe, a koszorúér-szűkületek, az atherosclerosis kialakulásának folyamatába. A jól illusztrált, részletes tájanatómiai és fejlődéstani leírás mellett felöleli a katéteres diagnosztika és terápia teljes spektrumát, kitérve a legújabb módszerek, eszközök bemutatására, a megfelelő katéter, stent kiválasztására, a várható szövődményekre és elhárításukra.

Hivatkozás: https://mersz.hu/komocsi-ungi-konyi-szivkateterezes-arteria-radialis-behatolasbol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave