MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kullmann László

Áramlástechnikai gépek


3. Elméleti jelleggörbe, radiális járókerék lapátozásának alakja

A járókerék elméleti térfogatárama szintén a sebességi háromszögek alapján számítható ki. A 2.3. ábra sebességi háromszögében látható meridiánkomponens merőleges a járókerék kilépő – henger vagy kúp – palást felületére. Ha tehát ezt a D2 középátmérőjű, b2 szélességű palástfelületet megszorozzuk a kilépő abszolút sebesség átlagos meridiánkomponensével, és figyelembe vesszük a véges vastagságú lapátvégfelület csökkentő hatását – ψ2 az ún. szűkítési tényező –, akkor a járókeréken átáramló elméleti térfogatáramot kapjuk:

Áramlástechnikai gépek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 181 3

Magyarország villamosenergia-termelése az utóbbi években mintegy 40 TWh/év, az egész világ villamosenergia-termelése pedig 26000 TWh/év volt. Nemzetközi felmérések szerint a megtermelt villamos energia 25%-át szivattyús rendszerek, feleekkora mennyiséget ventilátorok, kompresszorok üzemére fordítanak. A villamosenergia-termelésnek pedig 16%-át vízerőművek, 2,5%-át szélerőművek állítják elő. Így nyilvánvaló, hogy az áramlástechnikai gépek és áramlástechnikai rendszerek tervezőinek, beruházóinak és üzemeltetőinek óriási a felelőssége, hogy törekedjenek e gépcsalád hatékonyságának optimumára. Ez a tankönyv ebben segíti a leendő gépészmérnököket, energetikai mérnököket.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kullmann-aramlastechnikai-gepek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave