Haas János (szerk.)

Magyarország geológiája. Triász


Szárazföldi és tengerparti törmelékes üledékképződés a kora-triászban

A perm időszakban a Tiszai egység jelentős területén a variszkuszi kristályos képződmények lepusztulása zajlott, míg a kontinentális riftesedéssel kialakult félárok-szerkezetű medencék szárazföldi törmelékes üledékekkel (Korpádi, Cserdi, Bodai, Kővágószőlősi Formáció) és vulkanitokkal (Gyűrűfűi Riolit) töltődtek fel. A Nyugat-Mecsekben az intenzíven süllyedő árkok területén a késő-permi folyóvízi üledékképződés (Kővágószőlősi Homokkő Formáció Cserkúti Tagozat) lényegesebb megszakítás nélkül folytatódott a triász korai szakaszában is (Kővágószőlősi Homokkő Formáció Tótvári Homokkő Tagozat, 293. ábra). Az árkok feltöltődésével kiegyenlített tönkfelszín alakult ki a kora-triászban, amelyen a következő üledékképződési ciklus során a Jakabhegyi Homokkő képződése zajlott.

Magyarország geológiája. Triász

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 050 2

A hazai triászt bemutató kötet a Magyarország geológiája sorozat folytatása. A földtörténetnek azt a 40 millió éves szakaszát mutatja be, amely igen jelentős nyomokat hagyott Magyarország területén, hiszen ebből az időszakból származó, több ezer méter vastagságú kőzettömegek őrződtek meg az ország területének jelentős részén.

Hivatkozás: https://mersz.hu/haas-magyarorszag-geologiaja-triasz//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave