Ihász Ferenc

Egészségnevelés

Egészségmegőrzés – prevenció – a terhelésélettan alapjai


A testvíz funkciói

Különleges vegyi és fizikai jellemzői miatt a víz több kulcsfontosságú szerepet játszik az életfolyamatokban. A víz, ami a vér folyékony alkotóeleme, részt vesz a szervezet szinte minden anyagcsere-folyamatában. A vér az anyagcsere folyamatai számára fontos szállítóeszköz – oxigént, szerves és szervetlen tápanyagokat, hormonokat szállít a sejtekhez –, és elviszi az anyagcsere során keletkezett felesleges és/vagy káros salakanyagokat. A szervezet védekezőfunkciójához is nélkülözhetetlen. Ilyen hatékony szállítórendszer nélkül a sejtek nem kapnának táplálékot és elpusztulnának. Ezért a víz mint szállítóközeg nélkülözhetetlen az élethez. A testvíz a testhőmérséklet fontos szabályozójaként is szolgál. Bizonyos szempontból a test sejtjei hasonlatosak egy gépjármű motorjához. Amint a motorban elég az üzemanyag, sok hő keletkezik, és a túlmelegedés elkerülése érdekében egy radiátor nevű hűtőberendezésre van szükség. A testnek ugyanilyen rendszerre van szüksége a hő eltávolításához a sejtekből. A testet azonban több ezer sejtréteg alkotja, ami jelentősen lelassítja a testből történő közvetlen hőleadást. Ezért a szövetközi folyadék és plazma a test hűtőeszközeként funkcionál, mint a hasonló rendszer a gépjárműveknél. A sejtek hőjét először a plazma abszorbeálja a test belsejében, és átkeringeti a véredényeken. Ezután a hő a bőrre kerül, majd végül kilép a testből. A test hűtőrendszere azonban akkor dolgozik hatékonyan, ha megfelelő mennyiségű plazma és szövetközi folyadék áll rendelkezésre.

Egészségnevelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 179 0

A könyv három fejezetből áll. A fejezetek első látásra önálló tartalommal bírnak, de a kapcsolat közöttük kifejezetten szoros. Ezt a tartalmi összetartozást jeleníti meg a könyv címe is (Egészségnevelés). Az első fejezet (Egészségmegőrzés) általános képet ad Magyarország, Európa és a világ demográfiai jellemzőiről, definiálja az egészség fogalmát, és elemzi az egészséget befolyásoló tényezőket.

A második fejezetben (Prevenció) a prevenció szerepe, jelentősége, gyakorlati elemei (amelyek az életmód során válnak igazán hasznossá) jelennek meg úgy, hogy azok már megoldási javaslatokat adnak az életminőség megtartásában.

A harmadik fejezet (A terhelésélettan alapjai) kifejezetten a versenysporttal kapcsolatos ismereteket tartalmazza: nevezetesen hogyan lehet pontosan tervezni fizikai aktivitást, mért adatok elemzésével, egyénre "szabva". A második és a harmadik fejezet saját kutatások eredményei alapján készült.

A mű 178 színes, saját szerkesztésű ábrát tartalmaz, az irodalmi hivatkozások száma meghaladja a 350-et. A könyv eredetileg egyetemi hallgatóknak készült, akik döntően az élettudományokban és azon belül is a sporttudományban kívánnak mélyebb ismereteket szerezni. A harmadik fejezet talán az egyetlen alkalmazott terhelésélettani alapismereteket tartalmazó magyar nyelvű dokumentum.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ihasz-egeszsegneveles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave